albanian-Church-destroyed-620x350

Данас, 26. августа 2015, прије зоре, око 4 сата ујутро, да би избјегли сукоб са житељима мјеста Дерми у области Химара, радници грађевинске инспекције, доведени из других крајева земље, тајно и подмукло су срушили цркву светог Атанасија.

Поражавајуће је и тешко било гледати Свето Јеванђеље, иконе и свештене предмете закопане под рушевином. Ово нас подсјећа на скрнављење цркве Свете Марије у Пермету, гдје су свети предмети бацани у камион за смеће.

Овим чином флагрантно је прекршен закон бр. 10057, 22.01.2009 „О ратификацији споразума између владе Републике Албаније и Православне цркве Албаније“, члан 21/1, 2, према којем се „зграде и други објекти који служе за вјерске обреде и службе сматрају свештеним од стране Православне цркве Албаније. Интервенција државе је забрањена, осим у случајевима пријеке потребе када је то захтијевано сагласно налогу тужилаштва, судског или извршног тијела, или у случају угрожености непосредном опасношћу. 2. Неповредивост јавних простора гарантујхе држава. Држава штити вјерске објекте и вјерске површине у складу са законом“. Ова интервенција извршена је без претходног званичног или неформалног обавијештења и уз игнорисање свештенства. Представници клира, протојереј о. Пандели Митру, о. Ефтим Виксхили и о. Атанасије Карим захтијевали су објашњење од локалних власти.

Они који су планирали уништење светиње, од почетка су се понашали контрадикторно, мегаломански и недоследно у својим изјавама, тврдњама и дјелима. Изјавили су да је црква нелегална грађевина недавно подигнута. Међутим, цркву су саградили вјерни у освит демократије (прије више од 20 година), на истом мјесту на којем је била стара црква коју је срушио комунистички режим. Казали су да је ту био културни споменик, али то није истина. Казали су да црква није у власништву Православне цркве Албаније, али документи доказују супротно.

Овај догађај представља кршење универзалног права вјере и секуларизма које објављује Устав државе, која приватно руши вјерски објекат да би подигла други преузимањем иницијатива и обавеза које не припадају и нису сагласне са унутрашњим религијским питањима. Овакве неодговорне и лакомислене акције угрожавају вјерску хармонију у земљи изазивајући сукобе међу религијама и религијским заједницама.

Ово се догађа у тренутку када Православна црква Албаније, у сарадњи са Заједницом светог Еђидија и Католичком црквом у Албанији припрема за септембар велики међурелигијски догађај насловљен „Мир је увијек могућ“. Ово ће бити историјски догађај за Албанију, у којем ће учествовати 500 делегата из 30 различитих вјерских заједница широм свијета. Овакви акти усмјерени против Православне цркве Албаније су у супротности са духом овог догађаја и искривљују слику наше земље и нашег народа.

Прес служба, Православна аутокефална црква Албаније

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: myocn.net

Advertisements