Vladike Нацрт закона о слободи вјероисповјести има много противрјечности, правно је неупотребљив и омогућава држави да се мијеша у унутрашње устројство цркве, поручено је након састанка Mитрополита црногорско-приморског Амфилохија са већином лидера опозиције.

Позив је упућен лидерима Демократског фронта ДФ, Социјалистичке народне партије СНП, Демоса и Демократске Црне Горе.

Andrija Mandic Nebojsa Medojevic Владика Јоаникије: Влада би да одузима храмове и имовину ЦрквеПредсједник Демократа, Алекса Бечић није присуствовао састанку.

Митрополија црногорско-приморска раније је захтијевала да Министарство за људска и мањинска права повуче из процедуре Нацрт закона о слободи вјероисповијести, да прошири Радну групу са признатим експертима и представницима цркава и вјерских заједница и приступи припреми новог Нацрта закона.

Владика Јоаникије (Мићовић) из епархије будимљско никшићке казао је да нацрт закона обилује бројним противрјечностима, преноси агенција МИНА.

У појединим дјеловима апсолутно је неприхватљив зато што задире у унутрашње устројство цркве, обезбјеђује властима, држави да се мијеша у унутрашње устројство цркве и ограничава вјерске слободе“, оцијенио је Мићовић.

Он сматра да би се овај нацрт могао назвати, не закон о слободи вјероисповјести, него закон о одузимању цркви имања, храмова и свих права и слобода у Црној Гори.

„Због тога смо забринути. Оптимисти смо и зато позивамо све да се укључе у овај дијалог и да помогнемо Црној Гори и властима који су очигледно у овој материји не сналазе да се доносе што бољи и осавремењенији закон на добро свих нас“, поручио је Мићовић.

Predrag Bulatovic Milan Knezevic 1024x640 Владика Јоаникије: Влада би да одузима храмове и имовину ЦрквеЧлан предсједништва ДФ-а Милан Кнежевић казао је да су се на састанку усагласили да је предложени нацрт правно неупотребљив и неприхватљив, јер, како је додао, дубоко крши уставна права и слободе.

„Нацртом се покушава на опасан начин створити такозвана државна религија“, сматра Кнежевић.

Он је казао да ће њихове даље активности поштовати процедуру, односно да ће заинтересовани чланови и симпатизери и грађани Црне Горе бити укључени у јавне расправе у Бијелом Пољу, Котору и Подгорици.

Neven Gosovic Velizar Kaludjerovic Владика Јоаникије: Влада би да одузима храмове и имовину Цркве„На тим расправамо ће аргументовано учинити све да се овакав предложени нацрт закона повуче и да он одговара друштвено политичком амбијенту који је утемељен на историји и духовности Црне Горе“, поручио је Кнежевић.

Функционер Демоса Горан Даниловић казао је да у Нацрту закона има ствари које се врло тешко могу поправити и да се разговор мора водити паралелно и са онима који су Нацрт припремили.

„Охрабрен сам и чињеницом да Митрополија и епархије контактира и људе из других еснафа, не само опозиционе посланике, разговара и са предсједником државе и са представницима Владе и покушава им објаснити да ово ни из близа није документ који се може преточити у предлог закона“, поручио је Даниловић.

Lideri opozicije Владика Јоаникије: Влада би да одузима храмове и имовину ЦрквеОво је, како сматра, драконски закон.

„Закон који ако нијесу писали нестручњаци онда су га писали са намјером да Црна Гора заборави како се тешко живи и како је економија у распадању и како је Влада у распадању и да се окрернемо нападу на цркву и одбрану цркве“, казао је Даниловић.

Он сматра да се на свим нивоима и са људима који могу помоћи покуша наћи заједнички језик да би се брзо добио предлог закона који би било елементарно коректан.

„Прије свега за три традиционалне вјерске заједнице – православну, католичку и исламску, а онда и за све вјерске организације којих има колико хоћете у Црној Гори“, појаснио је Даниловић.

Елементарно конкретан, према његовим ријечима, значи да нема пријетње, да се ни од кога не тражи да мијења сједиште, да се не тражи да мијења територијалну конфугурацију, да се од правиославне цркве не тражи да буде нешто друго, да се не покушава православној цркви која је стварала са грађанима Црне Горе данашњу цркву да се наметне обавеза да поштује неког а ко није за поштовање, да се не свађају људи који припадају различитим вјерским заједницама, који припадају различитим црквама.

DF Mitrpolit Владика Јоаникије: Влада би да одузима храмове и имовину Цркве„Најједноставније речено, да се да се упристоји и уљуди текст који је и правно и стручно недоречен. Не може се законом о вјерским организацијама уређивати право и обавеза грађана сусједних држава“, навео је Даниловић.

То је, како сматра, жалосно и смијешно и то може неко ко има злу намјеру.

Он је позвао Владу и оне људи који за себе кажу да су вјерујући да погледају оно што је припремило ресорно Министарство и кажу да ли је то оно што желе за Црну Гору.

„Ако је то оно што желе онда мислим да се тим људима више не може разговарати“, закључио је Даниловић.

Извор: Ин4С

Advertisements