Састанак Одбора на Цетињу 4. септембра 2015.

На Цетињу, у просторијама Митрополије црногорско-приморске, 4. септембра 2015. године одржана је сједница ужег Одбора за припрему Међународног научног скупа о Светом Јовану Владимиру. Сједницом је предсједавао предсједник Одбора Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

На овој сједници усаглашен је списак предложених тема за Начни скуп. Кроз ове теме требало би мултидисциплинарно, научно свеобухватно, сагледати све аспекте личности Светог Јована Владимира: историографски, предањски, културолошки…

Такође, сачињен је и списак институција и научних ауторитета који ће бити позвани на овај Научни скуп, из Црне Горе, Србије, Албаније, Грчке, Бугарске, Румуније, Хрватске, Италије, Русије и других земаља.

Свети Јован Владимир је круцијална личност ових простора на размеђи првог и другог миленијума Христове ере. Сабор Српске православне цркве прихватио се покровитељства обиљежавања хиљадугодишњице његове мученичке кончине и Међународни научни скуп дио је тог пројекта. Круна ове прославе биће освештавање велелепног Саборног храма у Бару посвећеног Светом Јовану Владимиру.

У оквиру Информативно-издавачке установе Митрополије црногорско-приморске „Светигоре“ установљена је едиција о Светом Јовану Владимиру у којој је већ одштампано репринт издање најзначајнијих текстова објављених о овом светитељу на српском језику, чији су аутори епископ Николај Велимировић, архимандрит Јустин Поповић и други.

Свети Јован Владимир био је владар Диоклије, простора на којем се великим дијелом простире данашња држава Црна Гора. Како је и Министарство културе Црне Горе најавило обиљежавање хиљадугодишњице крсне смрти Светог Јована Владимира, у које је укључен и Научни скуп, Митрополија црногорско-приморска већ је писмено Влади Црне Горе понудила сарадњу у прослави овог најзначајнијег јубилеја садашњег времена у Црној Гори. Основни смисао те сарадње је анулирање, кроз научни поступак, медијских и квазинаучних шпекулација именом и ликом Светог Јована Владимира.

Међународни научни скуп о Светом Јовану Владимиру биће одржан од 1. до 4 јуна 2016. године.

Јован Пламенац

Advertisements