Рифат Фејзић Реис исламске заједнице Црне Горе Рифат Фејзић је у разговору за Викенд новине рекао да вјерске организације треба издићи изнад политике, те да је предложени Нацрт закона о вјерским слободама лош и да га треба поправити.

Фејзић каже да је Исламска заједница комуницирала са предлагачем закона, Министарством за људска и мањинска права, али да је врло мало сугестија уважено. Он сматра да су вјерске заједнице морале бити много више укључене у израду текста закона јер се ради и о њима. Постоје и оцјене да је Исламска заједница на неки начин колатерална штета односа државе и СПЦ.

„Има тога. Исламска заједница, па ни ти било која друга заједница, не би требало да буде жртва односа државе и СПЦ. Живимо у грађанској држави и сваки њен грађанин има једнако право. Можда је требало размишљати и о некој врсти позитивне дискриминације у закону. И то је добра пракса у демократским земљама. Ако погледамо и остале законе које се тичу рецимо партија, видјећемо да и тамо постоји тај институт позитивне дискриминације. Зашто не би то не бисмо имали и у овом закону. Тако бисмо заштитили мање вјерске заједнице. Ако постоји жеља да се закон усвоји на задовољство свих онда постоји шанса да се текст побољша“, сматра он.

Он је нагласио да вјерске заједнице треба издићи изнад политике.

„Можда то некада политичарима не одговара, али вјерске заједнице су много старије од политике и све ће их надживјети“, казао је Фејзић.

Извор: Cafe del Montenegro Portal

Фото: vesti-online.com

Advertisements