H. Novi

Са састанка у Херцег Новом

Нацрт закона о слободи вјероисповијести којег је донијела Влада и који је стављен на увид заинтересованој јавности, у херцегновској општини изазвао је велико незадовољство грађана, вјерника и свештенства. То је био разлог да се прексиноћ у препуној галерији Фреска на Белависти, у сједишту Прве парохије Херцегновске састану свештеници Архијереског протопрезвиријата Херцегновског и упуте подршку митрополиту Амфилохију и правном заступништву Митрополије црногорско-приморске који имају задатак да укажу на штетност овог закона и његове последице уколико буде усвојен.

Поред свештеника, састанку су присуствовали бројни грађани међу којима и др Драго Шеровић, Љубо Шабовић, Небојша Рашо и други који су дали подршку у борби против закона који, како је поручено, дубоко задире у национална осјећања.

Протојереј ставрофор Раде Бубања казао је да ни комунисти никада нијесу толико задирали у права цркве нити доносили законе као што је овај којим се понижавају и црква и народ. Након дуже расправе, предлога и сугестија усвојено је више закључака које је прочитао отац Макарије из манастира Савина .

– Предложеним нацртом закона грубо се задире у унутрашња црквена питања, ограничава се право на слободу вјероисповијести, напада се на својинска права Цркве над храмовима, манастирима, парохијским домовима и осталом црквеном имовином. Уводе се казнене одредбе за свештенство и вјернике и црква се доводи у положај у којем потпуно губи самосталност и своју историјску улогу која је утемељена у овом народу и држави још од 1219. године. Сматрамо да је нацрт неуставан јер је највећи број одредби у колизији са Уставом, зајамченим правом својине, гарантованом одвојености државе од цркве и вјерских заједница, и у супротности је са правом на слободу мисли и уставним начелом да држава помаже цркву и вјерске заједнице – истакао је Макарије.

Он је позвао грађане да присуствују јавној расправи о Нацрту закона која ће се одржати у Котору 10. септембра у 12 часова у скупштинској сали „Палата Бизанти , као и у Подгорици 14. септембра у 11 часова у старој згради Владе.

На састанку је донесена одлука да се покрене постписивање петиције којом ће се тражити повлачење закона. Петиција ће се потписивати у Херцег Новом, Игалу, на Топлој, Бијелој као и у другим мјестима гдје за то буде постојало интересовање грађана.

Здравко Шакотић

Петиција у Бијелом Пољу

У Бијелом Пољу јуче је почело потписивање петиције којом је затражено повлачење нацрта закона о слободи вјероисповијести.

Јавна расправа на ову тему одржаће се у понедјељак, 7. септембра, у хотелу „Франца“, у 12 сати.

– Позивамо вјерни богољубиви народ да у понедјељак у што већем броју дође и присуствује јавној расправи, како би се масовним присуством показало неслагање са заобилажењем цркве у припреми закона. Такође, показаћемо неслагање са кршењем Устава у односима Цркве и државе, мијешањем државе у канонски поредак и унутрашње устројство цркве – наводи се у позиву Црквене општине.

М. Н.

Елиминишу вјерску традицију

Свештеник Драган Станишић, парох подгорички, оцијенио је да нацрт закона о слободи вјероисповијести афирмише вјерске заједнице, а вјерску традицију елиминише.

– У овом нацрту, у члану 1 имамо одредницу вјерска традиција, а у свим наредним члановима наводи се као битна одредница вјерска заједница. Оно што је предлагаче нацрта довело у несклад са Црквом јесте што су своје координате, вјерску традицију и вјерску заједницу побркали. Они су једну вјерску заједницу афирмисали, док су другу вјерску традицију елиминисали из области законитог постојања. Оно што предлагач зове вјерска традиција у ствари је у Црној Гори и црква, чије је средиште и на небу и на земљи. Одредницу црква у своје нацрте закона прихватају сви цивилизивани народи. Нема разлога да се та одредница избјегава ни у овом новонасталом нацрту о слободи вјероисповијести, који се тако изненада појавио у нашој јавности – казао је Станишић.

М. С.

Извор: Дан

Advertisements