Котор У Которској бискупији сматрају да је отвореност за сарадњу са предлагачем нацрта закона о слободи вјероисповијести основа за постизање већег степена узајамног разумијевања свих заинтересованих страна. Све примједбе на нацрт већ су дали или ће тек доставити у писаној форми.

Нагласио бих да се овдје ради о још увијек нацрту закона о слободи вјероисповијести. Природно је да нацрт није финализован текст и да је подложан бројним измјенама и додатним нијансирањима како би се дошло до текста који ће бити прихватљив и задовољавајући за све заинтересоване стране. Наш је став отвореност сарадњи и дијалогу с предлагачем нацрта закона како бисмо поетигли што већи степен међусобног разумијевања у овако значајним питањима казао је за „Дан” дон Роберт Тонсати, прочелник Уреда за комуникацију с јавношћу при Которској бискупији.

Он сматра да додатно треба да се ради на појашњавању статуса субјективитета Католичке цркве у Црној Гори.

Темељни уговор потписан између државе Црне Горе и Свете столице на који, претпостављам, мислите је правни међудржавни уговор, а његова правна снага је недвосмислена. На све неусклађености с њиме дали смо своје опаске и надамо се препознавању консктруктивних настојања с наше стране, истиче Тонсати.

Он сматра да додатно треба да се ради на појашњавању статуса субјективитета Католичке цркве у Црној Гори.

Нацрт изријеком не предлаже укидање раније стеченог правног субјективитета Католичкој цркви, но, то је свакако једно од подручја нацрта на којему се треба додатно радити на појашњавању. Само по себи је јасно да би било какво докидање за нас било неприхватљиво. Католичка црква није стекла јавно правни субјективитет никаквим уговором, него држава Црна Гора тај субјективитет признаје у Темељном уговору у складу са начелима својег устава и канонским правом Католичке цркве, како можете прочитати у тексту Темељног уговора. На питање што ће бити важније: будући закон или Темељни уговор, одговор даје члан 9 Устава Црне Горе, нагласио је дон Роберт Тонсати.

Мирјана Д. Поповић

Извор: Дан

Фото: radiodux.me

Advertisements