IMG_20150907_163032

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије говорио је данас на Међународној конференцији „Мир је увијек могућ“, коју у Тирани од 6 – 8. септембра организује италијанска Заједница Светог Еђидија из Рима у сарадњи са Православном црквом Албаније и Бискупском конференцијом Албаније.

Митрополит Амфилохије је учествовао на панелу „Молитва као коријен мира“.

Владика Амфилохије је у недјељу, 6. септембра саслуживао Архиепископу тиранском и све Албаније Господину Анастасију на Светој архијерејској литургији у катедралном храму Васкрсења Христовог у Тирани.

Митрополит црногорско-приморски увече се сусрео са албанским пресједником Бујаром Нишанијем, на пријему који је предсједник Албаније уприличио за учеснике Конференције.

Албански предсједник је зажелио добродошлицу Митрополиту Амфилохију, који му је у током сусрета казао да је сада далеке 1992. године служио прву Литургију у Скадру.

Предсједник Нишани је узвратио ријечима да је Митрополит Амфилохије тада запалио свијећу која је касније освијетлила многе душе на овом подручју и зажелио му добро здравље и дуг живот.

Митрополит Амфилохије се том приликом сусрео и са предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем, такође учесником овога значајног скупа, као и са амбасадорима Србије и Црне Горе у Тирани.

У пратњи Митрополита Амфилохија налази се професор Богословије Светог Петра Цетињског Аполон Мишченко.

Митрополит на конференцији учествује као изасланик Светог архијерејског синода Српске православне Цркве.

Посјета Скадру

Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је, на пропутовању за Тирану, у суботу, 5. септембра посјетио Скадар, гдје се се сусрео са представницима Удружења српско-црногорске мањине „Розафа – Морача“.

Владика је са домаћинима из Удружења обишао цркву Свете Тројице у Враки, а потом и кућу свештеника Велише Поповића.

Након обиласка старе цркве Свете Тројице, Владика је посјетио српско гробље гдје је одслужио помен свештенику Велиши Поповићу.

Митрополит Амфилохије је затим у Скадру обишао цркву Христовог Рођења и рушевине цркве Светог Николе гдје се замонашила српска краљица Јелена Анжујска.

Advertisements