УКЦГ Понуђени нацрт Закона о слободи вјероисповијести с разлогом је изазвао велико узнемирење, забринутост и реакције, прије свих код православних вјерника у Црној Гори. Кључне одредбе тог нацрта у супротности су са духом слободе вјероисповијести и предвиђају угрожавање постојања Православне цркве у Црној Гори, порицање њеног миленијумског трајања и идентитета српског народа у Црној Гори.

Парадоксално је, али тачно предложени Закон о слободи вјероисповијести није ништа друго до покушај озакоњења укидања слободе вјероисповијести.
Након више од 1700 година од доношења Миланског едикта, власт у Црној Гори предложеним законом жели да врати статус православних хришћана у Црној Гори на предконстантиновско вријеме, које је било у знаку безакоња, насиља и прогона хришћана.

Удружење књижевника Црне Горе, као најстарија и најугледнија књижевна организација у Црној Гори, утемељена је на универзалним цивилизацијским вриједностима, које су издржале провјеру вјекова на овим просторима. Носећи стуб тих вриједности је Црква Христова која је изњедрила цијелу нашу духовност, културу, умјетност, морал и створила историјску Црну Гору.

Удружење књижевника Црне Горе сматра да је предлог оваквог Закона још један удар на све оно по чему смо препознатљиви међу цивилизованим народима свијета. Не можемо се поностити Мирослављевим јеванђељем, Октоихом и штампаријом Црнојевића а истовремено укидати ћирилицу. Немамо право да се дичимо Ђурђевим Ступовима, Манастиром Морачом, Острогом, Цетињским Манастиром и осталим светињама, које чине част хришћанској цивилизацији, а да у исто вријеме доносимо законе који доводе у питање њихово постојање и мисију.

Удружење књижевника Црне Горе подржава Православну цркву у Црној Гори у њеној историјској мисији, која је угрожена предложеним нацртом Закона.

Удружење књижевника Црне Горе

Предсједник

Новица Ђурић

Advertisements