halki 2 Од 7. до 9. септембра више од 40 експерата из области људских права из цијеле Европе сабрало се у богословску школу Халки на турском острву Хејбелиада. Ова школа, која је некада била срце богословског образовања за православни свијет, затворена је 1971. у оквиру забране приватног високог образовања у Турској.

Стигавши авионом, возом, чак и пјешке, учесници су разматрали и дискутовали о разним приступима унапређењу слободе религије или вјеровања.

Учесници су били припадници Цркава чланица Конференције европских цркава, грађанског друштва, академског круга и европских институција. Међу обрађеним темама биле су потреба за религијском писменошћу, улога религије у јавној и политичкој сфери, потреба за већом унутрашњом и спољашњом кохеренцијом политике ЕУ.

Заоштравање избјегличке кризе у Европи поменуто је у више наврата. Криза у Сирији и Ираку, као и прогон хришћана и других вјерских мањина истичу неодложност залагања за слободу религије или вјеровања у Европи и шире.

Док Конференција европских цркава наставља са својим радом на европском нивоу, Цркве чланице су позване да наставе са својим залагањем и дијалогом са националним владама у циљу окончања страдања и прогона избјеглица и оних који траже азил.

Предсједник Конференције европских цркава, англикански бискуп Кристофер Хил, истакао је великодушност Турске која је примила око 2 милиона избјеглица. Он је такође казао да слобода религије или вјеровања у Турској остаје компликовано питање. Забрана приватног високог образовања и даље је на снази, ситуација на Кипру је и даље неријешена, као и односи са курдском мањином.

Учесници сусрета су топло примљени у Васељенској патријаршији. По закључењу конференције, издато је саопштење.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: patriarchate.org

Advertisements