Мираш Дедеић из тзв. ЦПЦ јуче је наочиглед бројних грађана у Котору ударио седамдесетогодишњу Мару Вуковић из Бијеле, док је пролазио поред ње. Дедеић је у два наврата руком и то једном песницом ударио Вуковићу у предјелу главе, а инцидент се догодио уочи јавне расправе о Нацрту закона о слободи вјероисповијести која је требало да буде одржана у Котору, а која је одложена након негодовања грађана. Дедеић је ударио жену песницом само дан касније након што је јавно обећао да тзв. ЦПЦ неће изазивати инциденте.

На друштвеним мрежама и на Јутјубу објављен је снимак на којем се јасно види како Дедеић удара Вуковићеву.

– Стајала сам уза зид када ме Мираш Дедеић ухватио руком за лице и гурнуо. Скопао ме за очи. Нијесам вјеровала да то може урадити иеко ко носи, па и лажну мантију. Тужићу га сигурно. Има снимак. Надам се у великога Бога да ће платити, али нашој Цркви прије свега, а не мени, рекла је запањена Вуковићева у изјави за „Дан” након инцидента.

Бјелопољски сценарио поновио се у Котору када је више десетина окупљених грађана, пристиглих из свих крајева Боке которске, али и из Никшића и Подгорице, блокирало прилаз Палати Бизанти у Старом граду и на тај начин присталицама тзв. ЦПЦ, предвођеним Мирашом Дедеићем, онемогућило улазак у скупштинску салу гдје је требало да се одржи јавна расправа о Нацрту закона о вјерским слободама, у организацији Министарства за људска и мањинска права.

Мираш и његове присталице у Котор су дошле само неколико минута прије 12 сати, за када је скуп био заказан, и уз јако полицијско обезбјеђење се упутили ка Палати Бизанти, гдје их је дочекао кордон грађана, махом вјерника Митрополије црногорско-приморске (МЦГ1), који су им уз звиждуке скандирали: „Одлази, Сотоно”.

Блокирајући унутрашњост платоа испред скупштинске сале тијелима су затворили капију Палате и присталице ЦПЦ-а спријечили да уђу у зграду.

Дијелио их је кордон униформисаних полицајаца, а током 15-ак минута колико су провели притиснути уз зид на око два метра од капије, маса је узвикивала: „Мираше, фукаро”, „Водите фукару”, „Косово, Косово”…

Окупљени грађани нијесу се разишли све док након сат времена није објављено да јавна расправа неће бити одржана јер се за то нијесу стекли услови.

Министар за људска и мањинска права Суад Нумановић пет пута је покушао формално да отвори расправу, али му то није пошло за руком јер су пристуни у скупштинској сали, првенствено бројни представници и свештеници Митрооплије црногорско-приморске, упорно захтијевали обезбјеђивање услова да скупу присуствују сви заинтересовани грађани. Будући да је простор сале био мали и тиме лимитирана могућност пријема свих окупљених, присутни су то оцијенили као саботирање јавне расправе од стране Министарства за људска и мањинска права.

На питање представника Црквене општине из Кртола Сава Клакора упућеног двојици представника Которске бискупије да ли сматрају да се у таквим условима може одржати јавна расправа, дон Павле Мелач је одречно одговорио.

Слажемо се да ово нијесу услови за било какав договор, казао је дон Медач што је пропраћено аплаузом.

Нумановић је након тога констатовао да нема услова да се јавна расправа одржи.

Министар Нумаиовић је казао новинарима да се и у Котору поновио бјелопољски сценарио, подвукавши да министарство неће одустати од Нацрта закона, односно од организовања следеће јавне расправе 14. септембра у Подгорици.

Испред улаза у салу Нумановић се потом задржао у краћем разговору са которским парохом протојерејом ставрофором Момчилом Кривокапићем, који га је извијестио да је „народ узаврео због овог закона“.

Нисте свјесни које се зло дешава сада, овај закон је изазвао огроман револт. Комунисти нам нијесу конфисковали имовину, а овај закон нама конфискује имовину. Само се криминалцима конфискује имовина, казао је Кривокапић који је салу напустио у друштву Нумановића.

Лоша организација, мала сала и спречавање грађана да на силу уђу у салу били су на крају разлог што расправа није одржана.

Биљана Марковић

Незапамћено присуство полиције

Јавну расправу о Нацрту закона о слободи вјероисповијести у Котору обиљежило је назапамћено присуство полиције која је заустављала возила која немају которске регистарске ознаке. Јаке полицијске снаге већ око 10.30 почеле су да забрањују грађанима да уђу у палату Бизанти. Први којима је забрањен улаз били су предсједница ДСС-а Драгица Перовић и одборник Нове из Тивта Саво Клакор. Након интервенције шефа одборничког клуба ДПС-а Жељка Апрцовића, Перовићевој је дозвољен улаз. Она се ипак залагала да се свим грађанима дозволи учешће у јавној расправи.

Ж. К.

Извор: Дан

Видео: ТВ Нови

Advertisements