213234.p

Од 2. до 3. септембра у Атини је одржана међународна конференција на тему грађанских права и мирне коегзистенције хришћана и муслимана на Блиском Истоку. Конференција, иницирана од стране Васељенске патријаршије и KAICIID Центра за дијалог са сједиштем у Бечу, уз подршку Министарства спољних послова Републике Грчке, сабрала је хришћанске и исламске вође православних, јерменских, сиријских, католичких, евангелистичких, сунитских, шитских и друзе заједница Блиског Истока. Циљ конференције био је пружање прилике овим лидерима да унаприједе своје заједничке напоре у пружању одговара на очајну ситуацију хришћанске и других мањина, првенствено у Ираку и Сирији.

Истичући историјско присуство и улогу хришћанских заједница на Блиском Истоку, учесници су објавили следеће саопштење, позвавши на појачан рад ка успостављању мира у зонама сукоба.

Ми, хришћански и муслимански лидери, једногласно смо се обавезали да подстичемо све иницијативе и акције усмјерене ка пружању подршке унапређењу грађанских права свих људи, хришћана, муслимана и других вјерских и етничких група, на Блиском Истоку.

Ширење сукоба на Блиском Истоку пријети вјерској и културној разноликости у овом региону. Оно, такође, подрива мирољубиву коегзистенцију међу житељима региона, укључујући хришћане, муслимане и друге вјерске и етничке групе. Стотине хиљада хришћана, муслимана и других вјерских и етничких група подвргнути су бруталном насиљу и застрашујућем мучењу. Присиљени су да напусте своје домове. Насилни екстремисти злостављају и убијају хришћане, муслимане и друге вјерске и етничке гупе. Гнусна дјела ових насилних екстремиста проистичу из идеја које су неспојиве са нашом заједничком културом и историјом, и у супротности са аутентичним вјерским учењем.

Ове идеје наносе штету угледу наших религија. Ови злочини уништавају заједништво међу следбеницима различитих религија, као и међу следбеницима исте вјере. Наше религије позивају на мир и суживот. То су темељне вриједности наших религија.

Говорећи једним гласом као хришћански и муслимански вјерски ауторитети, изјављујемо да хришћанска и друге вјерске и етничке заједнице чине интегрални и неодвојици дио блискоисточне вјерске и културне разноликости, да су укоријењене у њену историју и доприносе формирању нашег заједничког блискоисточног идентитета.

Најоштрије осуђујемо прогон хришћана и других вјерских и етничких заједница на Блиском Истоку. Осуђујемо оне који манипулишу религијом ради оправдавања насиља над људима других вјера и скрнављења светих мјеста и симбола.

У име наших вјерских заједница изражавамо непоколебиву солидарност са хришћанском и другим вјерским и етничким заједницама. Обећавамо да ћемо заједнички радити на активној изградњи мира са правдом, и учинити све што је у нашој моћи да створимо услове у којима хришћанска и друге вјерске и етничке заједнице могу на Блиском Истоку живјети у слободи и достојанству као пуноправни грађани.

Ми, вјерски лидери, заједнички апелујемо на творце политике у региону да очувају разноликост у својим друштвима.

Ми, вјерски лидери, заједнички апелујемо на творце политике и медије да терористичке акте извршене у име религије не повезују са било којом религијом, и да позивају људе од кредибилитета који ће говорити у име религије.

Такође препознајемо и цијенимо подизање јединствених гласова и покретање заједничких иницијатива у региону ради подршке и јачања друштвеног ткива заснованог на принципима заједничког држављанства.

На локалном нивоу, ми, вјерски лидери, поздрављамо ране инцијативе на заустављању покушаја раздвајања вјерских заједница и подстицања сукоба, као и иницијативе стварања заједничких локалних развојних пројеката који помажу сусретање, сарадњу и изградњу повјерења међу различитим заједницама.

Позивамо вјерске и политичке лидере, као и грађанско друштво, да заузму чврст став против растућег насилног екстремизма и тероризма који пријети вјековима мирољубиве коегзистенције на Блиском Истоку.

Позивамо на ослобађање свих талаца, отетих цивила и вјерских лидера, и безбједан повратак интерно расељених особа и избјеглица у своје домове.

Поздрављамо иницијативу Васељенске патријаршије, и посебно Његове Свесветости Васељенског патријарха Вартоломеја, при сазивању овог сусрета у контексту „Дијалога између хришћана и муслимана“, као што подржавамо и даљу имплементацију иницијативе KAICIID-а, „Уједињени против насиља у име религије“.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru/english; patriarchate.org

Advertisements