picture_17

Учесници логора била су деца – њих мањи број – која су похађала „Летњу наставу веронауке“ у селу Лисец, и логоровање су организује већ другу годину по благослову Митрополита ловченаског Гаврила.

Истиче се да је ово била у неком виду допуна верске наставе и да су сеоска деца била веома задовољна дневним планом рада у манастирској атмосфери.

Поред предавања, деца суј имала прилику да се играју, певају на богослужењу и иначе, и да се радују животу као дару Божјем.

Како је изјавио помоћник руководиоца логора Антон Кузнецов, „нека деца су имала прву прилику да се удаље од породичног гнезда. То је први пут да су узајамним дружењем пунила своја срца љубављу и добротом. У манастиру смо се старали да задобијемо Божју благодат корисним занимањима, да разговарамо о Богу и светима, о важности моралних дужности, али нисмо занемарили ни одлазак у природни амбијент – у оближње горе и брда…“

Игуман манастира отац Емил Јакимов посебно  се старао о малим логорашима. Није обезбедио само преноћиште и исхрану, него им је давао пастирске савете и упутства.

За малене ђаке организована је екскурзија: посетили су чекотински манастир св. архангела Михаила, врачевшки манастир светих Четрдесет мученика, природни парк, споменик у центру Ботевграда.

Извор: СПЦ/Бугарска патријаршија

Advertisements