Podgorica

Испред старе зграде Владе у Подгорици од јутрос су распоређене јаке полицијске снаге због заказане јавне расправе о Нацрту закона о слободи вјероисповјести, која се одржава у тој згради.

Делегација Митрополије црногорско приморске, на челу са протојерејем-ставрофором Велибором Џомићем, дочекана је аплаузима, а окупило се око 300-400 људи.

Дошао је и Мираш Дедеић, из Невладине организације „Црногорска православна црква“. Међутим, он је у стару зграду Владе није ушао на главни улаз.

Функционер Демократског фронта ДФ Милутин Ђукановић приговорио је да је велики број грађана остао напољу.

„Дешава се овдје нешто невјероватно, да не могу да присуствују посланици и хиљаде грађана, а могу директори НВО. Нумановићу, 27. септембар ће за вас бити 27. март“, казао је Ђукановић и напустио јавну расправу.

Посланица СНП-а, Снежана Јоница, казала је да је људима ускраћено основно људско право да присуствују расправи.

„Јавна расправа није припремљена како треба. Нема грађана на расправи“, рекла је Јоница.

Нумановић: Закон за очување вјерске толеранције

Доношење Закона о слободи вјероисповијести у функцији је очувања вјерске толеранције, по чему је Црна Гора препозната, рекао је министар за људска и мањинска права Суад Нумановић, наводећи да ће тај акт проћи још филтера.

Он је, на јавној расправи о Нацрту тог закона у Подгорици, казао да је веома значајан и утемељен у црногорској традицији.

„Желимо да се створи амбијент за духовничко дјеловање вјерских заједница У Црној Гори. Сигурно је да ће проћи још филтера, иако је испоштовао најбоље европске стандарде“, казао је Нумановић.

Он је рекао да је Министарство при изради закона водило рачуна о европским стандардима и о црногорским специфичностима.

Нумановић је подсјетио да је држава од обнове независности урадила пуно на очувању вјерских слобода.

„Нацртом желимо да обезбиједимо најповољнији амбијент за дјеловање духовних заједница. Али и да се уреде њихови односи с државом. У уређењу овог питања приступили смо без икаквих предрасуда“, казао је Нумановић.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић: „Ово је правно убиство цркава и вјерских заједница“

Архијерејски протопресвитер подгорички Велибор Џомић је рекао да је Нацрт настао као да Црна Гора нема правни поредак и Устав.

„Ово је правно убиство цркава и вјерских заједница“, оцијенио је Џомић.

Он је навео да је ово прва јавна расправа о Нацрту закона о слободи вјероисповијести на којој се присуство јавности, како је рекао, спречава полицијом.

„Није ми јасно засто је скуп заказан у малој, а не великој сали. Не осјећам се пријатно што није омогућено свима да учествују“, казао је он и оцијенио да је ово данас презентација или полуокругли сто.

„Грађане сматрате неуким, немојте и нас“, поручио је Џомић.

Историчар Живко Андријевић рекао је да Нацрт слиједи традиционални историјски ход на који смо сви поносни.

„Нацрт прави отклон од покровитељске улоге државе над вјерским заједницама“, казао је Андријашевић, оцјењујући да се држава овим актом не мијеша у унутрашњи живот вјерских заједница.

Претходна два округла стола, која су требало да буду одржана у Бијелом Пољу и Котору, отказана су због тензија..

Подсјећамо, из Министарства за људска и мањинска права јуче су поручили да очекују да данашња расправа о Нацрту закона о слободи вјероисповјести протекне у конструктивној атмосфери.

И из Митрополије црногорско-приморске стиже апел за православне вјернике и све остале да се уздрже од било каквих провокација, наводећи да је неопходно цивилизовано радити на припреми Закона о слободи вјероисповјести.

Јавна расправа је почела 3. августа, и трајаће закључно са данашњим даном.

Из Министарства су казали да је, због капацитета просторије, упућен позив свима да делегирају своје представнике који ће изнијети мишљење и ставове оних које представљају.

Према: Cafe del Montenegro Portal

Фото: Анадолија

Advertisements