Радомир После 23 године рада, Издавачко-информативној установи Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ прети гашење! Владин нацрт закона о слободи вероисповести удара на Једног од највећих издавача у Црној Гори и Србији. Неизвестан је опстанак и гласила „Светигора“ и „Свевиђе“.

Одредба из члана 34. која предвиђа да „верска заједница има приступ јавнодифузним средствима и другим медијима, као и право да самостално оствару Је сопствену информативну и издавачку делатност на непрофитној основи, у складу са законом“, најдиректније је уперена против „Светигоре“ и „Свевиђа“ каже за „Новости“ директор Издавачке куће „Светигора“ протојереј-ставрофор Радомир Никчевић. Тиме желе да ускрате право на продају сопствених издања и право на комерцијално пословање, а намера је да се обустави православна духовна мисија у Црној Гори у целини.

Очекивања од Србије

Ако Влада остане упорна у своме безакоњу, православни живаљ Црне Горе сигурно неће бежати од организовања и много масовнијих окупљања, као легитимног начина борбе за своја угрожена права каже Радомир Никчевић. Очекујемо да ће се и држава Србија, као и највиша тела наше помесне цркве и других сестринских православних цркава, солидарисати са угроженим делом светосавске цркве у Црној Гори, не само гласом начелне осуде оваквог безочног мешања државе у живот цркве, него и дипломатским активностима.

Та одредба, оцењује Никчевић, „једна је од многих које одају злу вољу и намеру аутора Закона и сведоче да је тај документ директно уперен против наше цркве и њених установа“.

Реч је о новом насиљу над православним народом, који хоће да живи и делује у складу са духом и прописима своје вере у својој цркви каже он.

Издавачка кућа „Светигора“ је од 1992. објавила више од 700 наслова, са укупним тиражом већим од пет милиона штампаних јединица.

Ако се овим нацртом закона Митрополија црногорско-приморска као наш оснивач и власник противправно и антицивилизацијски лишава свог многовековног сгатуса, ако јој се укида већ сгечено својсгво правног лица, коједанас подразумева и право цркведа у складу са важећим прописима оснива и издавачке и информативне усганове, то најозбиљније угрожава опсганак „Светигоре“. Ово важи и за Епархију будумљансконикшићку и за њен часопис „Свевиђе“ и за плодну издавачку делатносг коју је после обнављања те епархије покренуо епископ Јоаникије упозорава Никчевић.

Велиша Кадић

Извор: Новости

Фото: mc.rs

Advertisements