Dr Charles Tannock

Представници Митрополије Црногорско-приморске и Епархије Будимљанско-никшићке, архимандрит Никифор Миловић и протојереј-ставрофор Гојко Перовић боравили су протеклих дана у Бриселу у посјети институцијама Европске уније. Током својег радног боравка, одржали су састанке са шефом одјељења за Црну Гору у Генералном Директорату за проширење Европске Комисије г. Дирком Лангеом и његовим сарадницима, као и са потпредсједницом Европског Парламента госпођом Мериед Мекгинис и специјаним извјестиоцем Европског Парламента за Црну Гору др Чарлсом Теноком. Такође, представници Митрополије и Епархије били су гости г. Карла Харцела, савјетника Предсједника Европског Савјета Доналда Туска за спољну политику, проширење и Западни Балкан игоспође Катарине Вон Шнурбајн, савјетнице у Европској комисији за дијалог са црквама и вјерским, филозофским и неконфесионалним организацијама.

У оквиру радне посјете европским институцијама у Бриселу, размијењена су мишљења о достигнутом степену европских интеграција Црне Горе уз интересовање за постизање стандарда у гарантовању људских права и начину њиховог остваривања, а посебно у односу на слободу вјероисповијести или увјерења. Сви учесници разговора су сагласни у оцјени да је у складу са чл. 17 Лисабонског споразума неопходно водити отворен, транспарентан и стални дијалог између представника Европске уније и цркава и вјерских заједница у духу поштовања њиховог идентитета и специјалног доприноса у процесу интеграција. У том смислу, потребно је унаприједити и дијалог између држава попут Црне Горе која је кандидат за чланство ЕУ са црквама и вјерским заједницама, а који би требао да почива на принципима међусобног поштовања и био у складу са општеприхваћеним цивилизацијским вриједностима.

Представници Митрополије и Епархије су изразили посвећеност превазилажењу постојећих изазова у односима између цркава и државе у Црној Гори кроз очување уставног начела одвојености вјерских заједница од државе и примјену регулативе која би слиједила најбоље примјере из законодавстава европских држава у интересу општег добра државе и њених грађана, а у складу са обавезујућим одредбама међународно-правних аката у овој веома важној области.

У склопу посјете Европским институцијама, одржани су и састанци са званичним представницима помјесних православних цркава које имају отворене канцеларије при институцијама Европске уније, као и са Комисијом за цркву и друштво Конференције европских цркава са сједиштем у Бриселу.

Advertisements