Slavko-c 1 Славко је био пријатељ и пјесник какав се одавно није појавио на овим просторима. Његову ријеч си могао да привијеш на све боли. Желио је да обнови себе у завичају, иако из њега никада није отишао. Морача је била његов праг и увијек је њоме све завршавао – казао је предсједник УКЦГ Новица Ђурић

Јесењи циклус књижевних вечери Трибине ,,Ријеч“ Удружења књижевника Црне Горе почео је пјесничким поменом недавно преминулом књижевнику и новинару Славку Живковићу, о ком су говориле његове колеге пјесници, новинари, пријатељи и родбина.

Протојереј Предраг Шћепановић је, послије молитве за упокојене, казао да је Славко Живковић био скроман човјек и брат, те да ће као један од оснивача радија ,,Светигора“ остати трајно упамћен.

– Живковић је човјек који је у својим пјесмама опјевао косовски погром, али је био и пјесник косовског завјета. Био је неустрашив борац за српски језик. Сјај радног стола обасјавао му је живот. Као директор радија ,,Светигора“ посебна ми је част што сам га наслиједио – казао је свештеник Предраг Шћепановић.

Он је додао да ће Живковићеве емисије са радија „наџивјети ово смутно вријеме“ и да ће његово име остати уписано златним словима док год је ,,Светигоре“.

– Славко је био пријатељ и пјесник какав се одавно није јавио на овим просторима. Његову ријеч си могао да привијеш на све боли. Желио је да обнови себе у завичају, иако из њега никада није отишао. Морача је била његов праг и увијек је њоме све завршавао – казао је предсједник УКЦГ Новица Ђурић. Он је испричао и пар анегдота о сусретима са Живковићем, истичући да је он створио поезију по којој ће се вјечно памтити.

– Славко је прије свега био човјек, па тек онда велики пјесник. Он је био истински човјек Цркве и осјетљив вјерник у мученичком строју на Косову, а за то је потребна велика храброст, осјећање и знање – казао је пјесник Ранко Јововић.

Публика је имала прилику чути и фрагменте из Живковићевих емисија, али и стихове из његових збирки.

Књижевник Перивоје Поповић примјећује да је читав живот Славка Живковића прошао између ,,рана и вијенца“.

– Славко је ишао путем бола, а само тим путем се стиже до васкрснућа. Ускладио је живот и поезију. Својим светигорским гласом опомињао је људе да буду људи. Вјеровао је у човјека, а то је био његов најљепши стих – казао је Поповић.

Више од тридесет година са Славком је друговао Иван Луковац.

– Изненадио сам се колико је Славко био добар пјесник који је говорио тихим лирским гласом. Надам се да ће, како вријеме буде пролазило, тај глас бити све значајнији – казао је Луковац.

Пјесникиња Милица Краљ, уредница Трибине ,,Ријеч“, у тексту ,,Лакокрилим сјенима Славка Живковића – дијака морачког“, говори о Живковићевој поезији, свељубави и доброти.

– Укрштањем небеског вјечног са пропадљивим мучним и тегобним животом у напору досезања врховне свјетлости светости. Славко Живковић, дијак морачки, исписао је утјешитељку пјесму у обновитељском кругу спасења. И својом племенитошћу оставио за собом свијетли ничим ненатруњени спомен – казала је Милица Краљ.

На крају вечери и ријечи захвалности, Славкова супруга, Марија Живковић, изразила је наду да ће недовршена књига њеног супруга угледати свјетлост дана. Она је прочитала и своју пјесму ,,Везак Славку“, истичући да је ,,он волио људе, и да су људи вољели њега“.А.Ћ.

Протестне пјесничке вечери

Предсједник УКЦГ Новица Ђурић позвао је заинтересоване да од наредног четвртка присуствују протестним пјесничким вечерима поводом новог закона о слободи вјероисповјести у Црној Гори. Вечери ће се одржавати у Духовном центру Свети Симеон Мироточиви на Немањиној обали.

Ријеч са етичком мјером

Поред новинарског ангажмана у РТВЦГ, Славко Живковић био је и члан редакција часописа ,,Стварање“ и ,,Сквер“. Био је први главни и одговорни уредник Радија Светигоре и уредник емисије ,,О језику роде да ти појем“.

Објавио је пјесничке збирке: ,,Рана међу обрвама“, „Вијенац Светог Стефана“, „Вијенац и друге пјесме“. На Радио Светигори уређивао је емисију „Од злата јабука“.

За свој књижевни и новинарски рад добитник је „Видовданске повеље“ и годишње новинарске награде УНЦГ.

Пјесник и новинар Славко Живковић био је потпуно остварен у областима којима се усрдно и приљежно бавио: његова и пјесничка и новинарска ријеч имала је темељну етичку мјеру којом је самјеревао сваку написани стих и изговорену ријеч која је допирала из раскошне осјећајности његовог духа и молитвене благости његове душе.

Извор: Дан

Фото: Архива

Advertisements