DSC_0400

У организацији Митрополије црногорско приморске и Одбора за обнову манастира Светог архангела Михаила на Михољској Превлаци данас је у Тивту одржан округли сто „Обновимо Превлаку“.

Скуп је  отворио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско приморски Господин Амфилохије који је казао да међу свим старим древним светињама посебно мјесто заузима манастир Светог Архангела.

„Својом историјском вертикалом он спаја свеукупно хришћанско предање истока и запада. Такви духовни центри нису мртвачнице него су живи организми, који страдају крозов вјекове, али се и обнављају. Обнављање не значи само очување зидова, него то сачувати и ревитализовати. Ревитализовати светињу, то старо учинити новим“, касзао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да је због тога и организован научни скуп, са циљем да људи од науке , струке и знања помогну обнову ове древне светиње.

„Без литуругије, без монаха, без живота нема цјелокупне обнове. У то име ја отварам овај скуп и благодарим вам на труду и доприносу остварењу ове велике мисије коју је манастир имао кроз вјекове. Не сумњам да ће велику мисију имати и у будућности“, рекао је Владика Амфилохије.

На округлом столу учествовали су двадесетак научника из разних области-теологије, археологије, етнологије, права, вјерског туризма из Русије, Србије и Црне Горе.

Скупу се писмом обратила професор Аника Сковран из Београда која због професионалних  обавеза није могла да дође на овај скуп.

Говорили су: ректор Цетињске Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић монах мр Павле Кондић, професор Московске духовне академије  др Алексеј Пентковски, археолог проф. др Ђорђе Јанковић, протојереј-ставрофор р Велибор Џомић, доцент др Трипко Драганић, Васко Костић, др Ненад Милошевић и други.

Учесниц округлог стола сјутра ће посјетити Манастир Михољска Превлака, Котор и манастир Савина код Херцег Новог.

Advertisements