Крст

У недељу 27. септембра, на празник Воздвижења Часног Крста, недалеко од Манастира светог великомученика Георгија у Севастопољу, најстаријег манастира на Криму, положен је крст на дно Црног мора.

Прије погружења крста, од саборног храма светог Владимира у Херсону, гдје се крст налазио, кренула је литија. У литији су учествовали иницијатори овог пројекта из ронилачког клуба „Материе Борби“, као и бајкери локалног одјељења мото-клуба „Ноћни вукови“.

Рониоци су направили крст од метала, покривеног нерђајућим слојем. Крст је постављен на дубину од 20 метара на посебно направљену платформу тешку три тоне. За крст ће бити причвршћена бова као оријентир.

Идеја да се крст постави у дубину мора појавила се прије око годину дана са циљем да би рониоци могли у дубини да се помоле Богу. Иницијативу је подржао архимандрит Тихон (Маслеников) из Роменске епархије, који се и сам бави роњењем од 1999. године.

„Дубина од 20 метара је оптимална“, казао је о. Тихон, „С једне стране таласи неће љуљати крст, биће стабилан, а и довољно је дубоко да не омета бродове. С друге стране, ова дубина је доступна обученим и сертификованим рониоцима“.

Отац Тихон је изразио жељу да ово мјесто постане популарно међу рониоцима из цијелог свијета.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Advertisements