215980.b И даље се врши притисак на канонску Цркву у Украјини. Дана 28. септембра у селу Колосова у Терпољској области испред цркве Светог Јована Богослова дошло је 6 возила с припадницима «Десничарског сектора». У њима су се налазили млади борци и четворица свештеника-расколника из такозваног «кијевског патријархата». Око 30 бораца спровело је расколнике у порту храма.

На недавном заседању Управе Високог комесаријата за избеглице Андрју Хебер је изнео податак да 50.000 хришћана – избеглица из Ирака живи на ивици беде. Према јорданском закону, избеглице не могу радити у овој краљевини, нити могу појачати своје финансијско стање те се морају ослањату искуљиво на црквену помоћ и помоћ Комесаријата за избеглице. Међутим, овде уживају потпуну безбедност која не постоји у њиховој отаџбини.

На питања становника Колосове у вези с циљем «посете» одговорили су псовкама и рекли да ће им одузети цркву за недељу дана. Кад је једна мештанка покушала да сними све што се дешавало телефоном, наоружани припадник «Десничрског сектора» јој је одузео телефон и уништио SIM-картицу. Милиција на позив становника села није дошла одмах.Дана 21. септембра радикали из «Десничарског сектора» су запосели цркву у селу Катериновка и заједно с припадницима батаљона «Тернопољ-2» жестоко претукли вернике. Повређено је преко 15 људи међу којима има жена и стријих људи.

Тада су припадници «Десничарског сектора» обилазили куће заплашујући мештане који су писали милицији изјаве о томе да су претучени.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Advertisements