Радован Радовић Патријарх јерусалимски Теофил Трећи одликовао је пјесника Радована М. Радовића одликовањем Мајке Богородице, иконом окованом златним и сребрним оковом, приликом поклоничког путовања у Свету земљу у којем је учествовао 41 поклоник. Ту групу поклоника предводили су протојереј ставрофор Борис Брајовић и протођакон Владимир Јарамаз из Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Поклоницима је водич био етномузиколог и писац Душан Михалек, родом из Новог Сада, један од највећих познавалаца историје и религије Свете земље.

-У току путовања извршен је обилазак свих важних мјеста Свете земље, од Христовог рођења, живљења, мјеста гдје је

чинио чуда, до страдалног пута… Водич Душан Михалек је све детаљно објашњавао, а на значајним мјестима читани су дјелови из Јеванђеља везани за одређени догађај. Поклоници су два пута, а неки и више, приступали Христовом гробу, више пута Голготи и Плочи миропомазања, на којој се лучи и ствара мирис нардовог уља, којим је Исус Христос помазан по скидању са крста и завијен у бијело платно. Изузетно, 16. септембра за нашу групу, архијерејска јутарња служба почела је у 0.30 и служена је на Голготи, гдје се налази и рупа у којој је био уклијештен крст распећа. Служили су сви наши свештеници из групе, на српском језику, и грчки и арапски свештеници, под началствовањем арапског архиепископа Теофана, казао је за „Дан“ награђени пјесник хаџи Радован Радовић.

Како даље наводи, посебан догаћај је био пријем код јерусалимског патријарха Теофила Трећег, којем је др Борис Брајовић уручио дарове Митрополије црногорско-приморске и самих поклоника.

– Сви поклоници су добили по хаџијску грамату, слику патријарха Теофила III и икону Гроба Господњег. Када смо други пут приступали Христовом

гробу, свештеник Јермен, који је пропуштао поклонике на улазу у Хрстов гроб, од свих поклоника, којих је у том моменту било више од 300, одабрао је пјесника Љубисава Бјелића Морачког и даривао му златни крст. По повратку смо се разишли уз поздрав којим су се поздрављали Јевреји 2000 година „Догодине у Јерусалиму“, а ми смо додали „и на Косову“, рекао је Радовић.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Advertisements