Jonica,zene Не можемо говорити о препорукама државама чланицама да поштују религијска права и слободе, а да у исто вријеме прећутимо нацрт закона о слободи вјероисповијести који дискриминише и понижава цркве и вјерске заједнице у Црној Гори, поручилаје посланик Социјалистичке народне паргије (СНП) Снежана Јоница. Говорећи на сједници Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) о Резолуцији о слободи вјероисповијести и заједничком животу у демократским друштвима, Јоница је позвала Венецијанску комисију да својим мишљењем помогне Влади Црне Горе да усагласи овај закон са одредбама међународних докумената којима је супротстављен.

Јоница је у говору саопштила да је слобода религије данас важнија него икад за постизање циља заједничког живљења у демократском друштву, изражавајући забринутост за имплементацију резолуције, али и других докумената.

Невјероватна рјешења

Јоница је навела да је невјероватно, али да Влада предлаже да територијална конфигурација вјерске организације, која је регистрована и дјелује у Црној Гори, не може да се простире ван ове државе, као и да њено сједиште мора бити уЦрној Гори.

Зато питам гдје су ту права цркава и вјерских заједница да сами утврђују њихово унутрашње уређење и организацију, што је основ њихове аутономије. Нацрт закона не гарантује постојећа права цркава и вјерских заједница, што је захтјев који је прописан у великом броју међународних докумената, указала је посланик СНП-а.

Да ли ти документи имају стварни утицај на поштовање људских права и јачање владавине права у нашим државама. Подржавам ову резолуцију, али наглашавам забринутост за њену имплементацију. Написали сте „Државе и религије морају да раде заједно да појачају дијалог и међусобно поштовање“. Али, како ја могу да говорим овдје о појачаном дијалогу и међусобном поштовању, када знам шта се дешава у мојој држави ових дана. Влада Црне Горе је припремила нацрт зако-

на о слободи вјероисповијести без учешћа представника иједне цркве и вјерске заједнице. Да ли то личи на дијалог и поштовање о којем ви говорите не! Велики број грађана Црне Горе је био заинтересован да учествује у јавној расправи поводом овог нацрта закона, али нијесу имали прилику. Двије дебате су отказане због лоше организације од стране Владе, а последња је организована уз јаке полицијске снаге, под пуним наоружањем, које су онемогућавале грађане да уђу у зграду гдје је одржавана јавна расправа-истакла је Јоница на сједници ПССЕ.

Она је казала да се не може говорити о препорукама државама чланицама да поштују религијска права и слободе у складу са чланом 9 Европске конвенције о људским правима, а да се у исто вријеме прећути нацрт закона који дискриминише и понижава црква и вјерске заједнице у Црној Гори.

Нацрт закона садржи норме на основу којих ће религијски објекти и некретнине које припадају црквама и религијским заједницама бити одузети од њих. Вјеровали или не, црногорска власт, која већ годинама одбија да заврши поступак реституције имовине коју су одузеле комунистичке власти, намјерава да настави са конфискацијом и национализацијом религијских објеката, који су изграђени прије 1. децембра 1918. године, објаснила је она.

Јоница је чланове ПССЕ упознала да једна норма нацрта закона прсдвиђа да, заједно са захтјевом за регистрацију, оснивачки акг мора бити достављен у „аутентичном тексту“, шго би, како је објаснила, за хришћанске цркве могло значити аутентични текст Старог или Новог завјета.

Све традиционалнс цркве и вјерске заједнице Српска православна црква, Римокатоличка црква и Исламска заједница се противе оваквом тексту нацрта закона. Надам се да ће Венецијанска комисија својим мишљењем помоћи Влади Црне Горе да усагласи овај закон са одредбама међународних докумената којима је супротстављен. У свјетлу ове резолуције о којој расправљамо, очекујем да ПССЕ пажљиво прати даљи ток законодавног поступка у Црној Гори у вези са овим законом закључила је Јоница у свом говору.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Фото: snp.co.me

Advertisements