naslovna_249Црква на распећу

(Приказ септембарског, 249. броја „Светигоре“)

Странице новог броја «Светигоре» отвара бесједа «Црква – свједок непролазне мудрости и знања» Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског Амфилохија, изговорена у августу ове године у Фочи. Нажалост, многи ниподаштавају постојање Цркве, њену мисију и улогу на земљи, њен ауторитет и неприкосновеност, те ударају на њу и распињу је.Томе је посвећена тема крстовданске «Светигоре» Црква на распећу. О актуелном „новом удару на Цркву», који је испољен нацртом закона о вјероисповијести читате ставове: тј. бесједу Митрополита црногорско-приморског Амфилохија «Законе пишу они који не вјерују у Бога», епископа будимљанско-никшићког Јоаникија «О нацрту и јавним расправама», координатора правног савјета Митрополије протојереја-ставрофора Велибора Џомића «Покушај спречавања мисије Цркве», директора ИИ Светигора протојереја-ставрофора Радомира Никчевића „Покушај темељног рушења Српске православне цркве у Црној Гори од стране Владе Црне Горе“. Такође, поводом поменутог нацрта, „Светигора“ публикује саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, затим закључке са округлог стола поменутих епархија и епархија Захумско-херцеговачке и Милешевске, као и реаговање Удружења књижевника Црне Горе. А можете прочитати и о посјети црквене делегације институцијама у Бриселу.

Поводом страдања Срба у операцији «Бљесак» и «Олуја», Никола Милованчев је одржао у Београду предавање на тему «Историја о Србима и православној хришћанској вери на просторима данашње Републике Хрватске до 20. века», које «Светигора» интегрално преноси. Ове године навршило се 400 година Богословије у манастиру Крки. Тим поводом Оливера Балабан разговарала је са јерејем Драганом Зорицом «Трудимо се да опстанемо на овим просторима». А да ли ће јелинство опстати, пита се Јоргос Карабељас у својој анализи «Јелинство на раскршћу».

«Диван је Бог у светима својима», гласи вијест о прослављењу новог свједока Цркве Христове преподобног Севастијана (Дабовића). Објављен је тропар том новом светитељу, а ту је и Служба свештеномученику Јоаникију, митрополиту црногорско-приморском и са њиме пострадалим свештеномученицима и новомученицима.
«Светигора» нуди занимљив оглед Слађане Кадић «Јеванђелска функција књижевности – термин који недостаје». У рубрици поезија нашли су се стихови Милана Комненића и јеромонаха Илариона Ђурице. Смиљана Влаовић износи поуке попа Радована Нововића, пароха премћанског. О једном чуду које се десило у Бијелој прича Саво Радовић «Бог, ватрогасац у Бијелој».

И у овом броју дат је занимљив преглед дешавања херцегновског Трга од ћирилице. У Тивту је одржан округли сто «Обновимо Превлаку», а на Цетињу крајем августа XVI Православни дјечији сабор, о чему свједoчи сликом и ријечју репортажа «Господ највише воли дјецу».

О осталим актуелностима и занимљивостима Митрополије црногорско- приморске, отачаствене цркве, помјесних цркава и свијета сазнајте из «Светигориних» хроника.

Марија Живковић

Advertisements