tanzanian-church Муслимански екстремисти запалили су три цркве у Танзанији прошле недеље и запретили хришћанима насељеним у тој областима, известила је једна група за надгледање прогона.

Према свештеницима који су разговарали са Морнинг Стар Њуз, три цркве у северозападној Танзанији запаљене су прошлог уторка и све у њима је изгорело. Срећом, нико није повређен.

Цркве које су спаљене биле су пентикосталне Скупштине Божије, Евангелистичке Скупштине  Божије и Међународна црква Животодавне Воде, и све се налазе у областима села Кашфа и Букоба.

Уништење цркава је оставило око 850 хришћана без својих богомоља. Животодавна Вода има паству од око 350 верника, док пентикосталне Скупштине Божје имају паству од око 300 људи, а Евангеличке Скупштине Божје имају 200 парохијана.

Локалне власти нису одмах ухапсили ниједног нападача, речено је британској новинској агенцији БиБиСи у локалној полицији.

Напади на три цркве дошле су у време када Пентекостална Црква у Танзанији доживљава изузетан пораст верника. У последњих седам година Танзанијске Скупштине Божје порасле су за више од 4.000 верника.

С обзиром на то да хришћани обухватају 54% становништва Танзаније, танзанијско муслиманско становништво од 31% било је веома толератно према хришћанима све до недавне поделе између умерених и радикалних муслимана.

Морнинг Стар извештава да је једна од тачки сукоба између хришћана и муслиманских екстремиста у Танзанији чин убијања животиња, који неки муслимани сматрају забрањеним за немуслимане.

Ово није први пут да је једна црква спаљена; у јануару је спаљена црква у области Мухеза. Управо у овом крају једна жена је крајем прошле године склапањем брака с хришћанином прихватила његову веру, али су је родитељи муслимани жестоко тукли и спалили.

Извор: СПЦ/Christian Post

Advertisements