aleksandar_prascevic_0Ђакон др Александар Прашчевић успешно завршио постдокторат у Женеви и научно усавршавање у Москви у академској 2014/2015.

Упоредо са постдокторатом на Теолошком факултету Женевског Универзитета, у академској 2014/2015. години, ђакону др Александру Прашчевићу, службенику Светог Архијерејског Синода СПЦ у Одељењу за међуцрквене послове, указала се част и прилика да постане први кандидат, а истовремено и први странац, који је завршио програм научног усавршавања (ниво постдоктората) на Теолошком факултету Светих Кирила и Методија за постдипломске и докторске студије Московског Патријархата (МП) на Катедри спољних црквених веза којом руководи Председник Одељења спољних црквених веза (ОВЦС) и Ректор овог Факултета митрополит волоколамски Иларион (Алфејев).

Тема научно-истраживачког рада у Москви је „Историја хришћанско-муслиманског дијалога под покровитељством Светског Савета Цркава од 1961. до 1991. године“ написана под научним руководством професора и Директора Сектора за међурелигијске контакте ОВЦС-а, свештеника др Димитрија Владимировића Сафонова. Тема постдокторског истраживачког рада на Теолошком факултету Женевског Универзитета је „Теолошки капацитет византијских међурелигијских полемика из 14. и 15. века за савремени хришћанско-муслимански дијалог“ одбрањена пред међународном професорском комисијом састављеном од шест професора.

Оба научна рада су добила веома високе оцене, позитивне рецензије и препоруке за публикацију од стране ментора, чланова комисије и опонената. Ђакон др Александар Прашчевић се захвалио свим професорима на професионалној научној сарадњи, критикама и саветима, а посебну благодарност је изразио Српској Православној Цркви за благослов да се реализују ова научна достигнућа.

Извор: СПЦ

Advertisements