Ieronymos_arxiepiskopos Предстојатељ Грчке правослвне цркве, Архиепископ атински Јероним, оптужио је Европу и грчке власти за покушај мијењања идентитета грчког народа и хришћанског наслеђа.

Архиепископ је коментарисао недавни предлог Владе да часови вјеронауке не буду више обавезни.

„Бојим се да је недавни инцидент са вјеронауком само врх леденог бријега. Изгледа да ће наши европски пријатељи – искориштавајући нашу тешку економску ситуацију, а у свјетлу измијењених економских односа међу нама – на сваки начин покушати да унесу промјене у грчко друштво, почевши од наших школа“, казао је Његово Блаженство на редовном засиједању Светог Синода.

„Оно што је трагично је то што наши непријатељи нису више далеко. Они су међу нама. То се види“, казао је Архиепископ, алудирајући на реформе које захтијевају кредитори у оквиру споразума са Грчком. По његовим ријечима, грчка Влада се обавезала на серију реформи и мјера које намећу страни кредитори да би „обезвриједили грчку историју и традицију, срушили институцију породице, наметнули изопачене идеје, даље деградирали језик и показали презир према вјековима наше велике цивилизације, наше отаџбине, наше вјере“.

Архиепископ је позвао архијереје Грчке православне цркве, свештенство и вјерни народ на одбрану традиције и вјере. Он је, такође, упутио позив држави да сарађује са Црквом „са искреношћу и доследношћу и да народу пружи пеимјер сарадње и јединства“.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: greece.greekreporter.com; pravmir.com

Advertisements