Терористичка група „Исламска држава“ тврди да ће погубити 180 асирских хришћана који су отети у масовним препадима у фебруару ове године, након што су преговарачи одбили да исплате високу цену коју су џихадисти тражили за ослобађање талаца.

У понедељак је агенција ARA News објавила да ова терористичка група тражи 12 милиона долара за пуштање Асираца на слободу, сума која делује „неподносиво висока“ за заједницу.

„Преговори које је водио Епископ Јефрем Отнајал, поглавар Цркве од Истока у Сирији обустављени су због неподносивих захтева терористичке групе,“ открио је Осама Едвард, директор Асирске мреже за људска права. „ИДИЛ планира да погуби 180 хришћана ако не исплатимо откуп“, рекао је он.

180 Асираца су део групе од 230 људи отетих у фебруару од стране ИД из села у долини реке Кабур (библијски Хабур) у Сирији. Почетком септембра појавила се нада да ће таоци ипак бити пуштени након што се ИД сложила да смањи цену откупа.

Сиријски католички надбискуп Жак Бенан Хиндо изнео је да су преговарачки успели да објасне снагама ИД да је захтев за 23 милиона долара да би се ослободило 230 људи веоам висока сума новца и тврди да је ИД одлучила да тражи „много, много мање“, мада није рекао о којој је суми реч. „Стога, сада, највећа препрека везано за пуштање наше асирске браће није новац, него проблем како организовати поступак ослобађања,“ Хиндо је тада додао.

Терористичка група, која је прогонила хришћане и друге верске мањине широм Ирака и Сирије, пустила је малу групу талаца киднапованих у Кабуру, али још увек држи велику већину људи у заробљеништву.

ИД је посебно циљала Асирце у настојању да их протера са њихових хиљадугодишњих огњишта.

Извор: СПЦ

Advertisements