Манастир БањскаСа иконе Мајке Божје, из Манастира Бањска, код Звечана, украден је накит непроцењиве вредности, а полиција је успела да приведе двојицу починилаца и идентификује трећег осумњиченог.

Украдени накит старији је од 100 година, од различитих племенитих метала, од злата, сребра, платине, има уникатних комада призренског филиграна украшеног драгим и полудрагим камењем, који су верници у знак захвалности за исцељење и услишене молитве поклањали, рекао је игуман манастира Бањска отац Данило, преноси Бета.

Регионални шеф Оперативе Косовске полиције – север Жељко Бојић, рекао је да је реч о непроцењивој вредности, јер су неки комади накита старији око 120 година.
Тежина украденог злата до 475 грама, вредног око 16.000 евра, додао је Бојић.

Игуман манастира Бањска отац Данило рекао је да је нестанак накита са иконе Мајке Божије откривен данас али да је однет раније.

Према његовим речима, Икона је смештена у дрвеном раму и столовала је у сопственом престолу ипред иконостаса.

Због радова, како је додао, који су у току у овом седам векова старом манастиру, све иконе са иконостасом су заштићене и склоњене у припрати цркве, где је била и икона Мајке Божије.

Бојић је рекао да су припадници Регионалне дирекције полиције – Митровица север дужим оперативним радом дошли до сазнања да је накит са иконе из манастира Бањска украден раније.

Према његовим речима, у току дана приведене су две осумњичене особе које су признале извршење кривичног дела, а полиција је идентификовала и треће осумњичено лице.

Бојић у циљу истраге о детаљима није могао да говори.

Чудотворна икона, реплика Мајке Божије – Казанске, која је донесена са Свете Горе до мартовског пограма столовала је у Саборној цркви Св. Георгија у Призрену, одакле је склоњена у Студеницу. По обнављању духовног живота у Бањској 2004. године, после пет векова, икона је донета у манастир, где чудотвори, исцељује болесне и паровима без деце дарује пород.

Бањска је манастирска лавра, споменик културе прве категорије од изузетног значаја за Републику Србију.

Задужбина је краља Милутина (1282–1321) који је посветио Светом Архиђакону Стефану и одредио за своју гробну цркву.
Извор: РТС

Advertisements