Каиро 14. 10. 2015. – Хришћани у Египту поздрављају одлуку председника Абдел Фатах ал-Сисија о изградњи цркве у спомен на 21 коптског хришћанина којима су у фебруару ове године исламски терористи у Либији одрубили главе. Црква ће се подићи у месту Замалт, у губернији Минија, одакле су пореклом ови млади људи који су у Либији радили као радници исељеници. Сматра се да ће трошкови изградње цркве бити 10 милиона египатских фунти.

У име Католичке Цркве у Египту, Патер Рафик Гајхе сматра ову одлуку значајном и охрабрујућом, пошто је лично председник ал Сиси иницирао изградњу цркве и тиме започео промену свести у египатском становништву. То је „позитиван сигнал“ за хришћане, сматра овај патер. У разговору са новинском агенцијом Asia News патер Гајхе је изразио уверење да ће садашња египатска власт већ једном обуставити дискриминисање хришћана. „Муслимани нас прихватају боље него раније, јер влада пружа добар пример“, рекао је он. Не постоји више „државно организовано насиље“ над хришћанима, али постоје „моменти напетости с верском позадином“.

Председник Египта је позвао хришћане да се више баве политиком, да бирају и буду бирани како би имали добре заступнике у Парламенту.

Извор: СПЦ

Advertisements