Игуман Сава Јањић

Игуман Сава Јањић

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао је да је данашње гласање на седници Извршног комитета Унеска показало озбиљну подељеност – да ситуација није нимало једноставна и да је Унеско постао жртва политизације

„Мислим да добар део земаља види да улазак Косова у Унеско под садашњим условима и уз одбијање дијалога представља политички притисак. Што се тиче наше цркве, ми настављамо са редовним животом уз појачано обезбеђење Кфора и полиције од могућих провокација“, рекао је игуман Сава Јањић у писаној изјави за РТС.

„Наша црква остаје отворено против статуса Косова у Унеску, јер верујемо да наше светиње неће бити боље заштићене без међународних гаранција које ће јасно дефинисати њихову будућу заштиту. Зато ће СПЦ и поред овакве косовске пропаганде и политичких притисака, свој став јавно заступати и у периоду пред седницу Генералне скупштине, сведочећи о вишегодишњем насиљу над православним хришћанским наслеђем на КиМ које највећим делом није обновљено и лежи у рушевинама (иако косовска влада тврди супротно). Без обзира на исход и те седнице, наши односи са косовским институцијама остаће суспендовани док Приштина не покаже спремност за разговор о дугорочној заштити српске баштине на Косову и Метохији у оквиру бриселског дијалога“, навео је архимандрит Сава Јањић.

Према његовом мишљењу, косовски представници морају да буду свесни да не могу насилно да окупирају наше светиње и да ће у њима бити изложени панои са антихришћанским насиљем на Косову и Метохији после рата, као подсетник свим посетиоцима где долазе и у каквом друштву живимо.

„То је наше право као што је право Косова да износи своје информације и фотографије које деле члановима Унеска и другим дипломатама. Даљи наши поступци зависиће исључиво од добре воље Приштине да нам гарантује наша права и слободе, али са међународним гаранцијама у Бриселу, а не у усменим обећањима“, истакао је отац Сава Јањић.

Указује да ће, такође, стабилност и односи између СПЦ и косовских институција првенствено зависити од спремности ЕУ и САД да посредују да се што пре постигне договор о дугорочној заштити српске баштине на КиМ у оквиру бриселског процеса.

Извор: РТС

Фото: Танјуг

Advertisements