218006.b Његова светост патријарх московски и све Русије Кирил честитао је филмском режисеру Никити С. Михалкову 70. рођендан.

Народном умјетнику РСФСР, предсједнику Руског фонда за културу, предсједнику Савеза кинематографа РФ, члану Патријарашког савјета за културу Н.С.Михалкову

Уважени Никита Сергејевичу!

Од свег срца Вам честитам седамдесети рођендан.

Ви сте свој живот од младости посветили умјетности, умножавајући Богом дане таланте. Већ пола вијека Ваше стваралаштво одушевљава познаваоце и поштоваоце кинематографије. Ваше име добро је познато у читавом свијету, а главна награда која је крунисала Ваше дјело јесте заслужена љубав и признање публике. Ваши филмови препуни су искреног и самопожртвованог патриотског осјећања, они фасцинантно и приступачно говоре нашем народу о историји, култури и православној традицији.

Знам Вас као човјека који је с посебном пажњом бринуо о судбини отаџбине и са великим интересовањем се односио према духовно-моралном стању друштва. Ви сте успјешно реализовали многе значајне медијске пројекте који доприносе очувању националног историјског памћења, који популаришу богато духовно и културно насљеђе нашег народа и учвршћују јеванђелске идеале у животу сународника.

Са захвалношћу бих хтио да кажем да Ви као прави син Руске православне цркве активно помажете изградњу и препород храмова и манастира и развој црквене мисије и образовања, активно учествујете у дјелатности Патријарашког савјета за културу.

У знак пажње према Вашем раду, а поводом Вашег рођендана, награђујемо Вас орденом светог благовјерног кнеза Данила Московског (првог степена).

Желим вам здравља, душевног мира и даљег успјеха у раду и свесилне помоћи Божије у свим добрим дјелима и подухватима.

+Кирил, патријарх московски и све Русије

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Advertisements