bisevac_01_0511 Профил на Инстаграму „Не чланству Косова у УНЕСКО“, студентске канцеларије у Косовској Митровици, који је за недјељу дана прикупио 130.000 потписа на друштвеним мрежама, угашен је због „узнемирујућег садржаја“.

То је за Тањуг данас потврдио и студент Немања Бишевац који наводи да су онлине петиција, дијељење слика и видео-материјала по друштвеним мрежама само дио активности у склопу студентске борбе против пријема Косова у ову организацију.

„Речено нам је да постављамо слике које су узнемирујуће, а ми смо само поставили истину паљење српских цркава и манастира, светиња, уништавање споменика, гробница и тако даље“, казао је он.

У оквиру кампање „Не чланству Косова у УНЕСКО“, циљ је да се, како је рекао, прикупи 200.000 потписа до 9. новембра, када се очекује гласање о приједлогу за чланство Косова на Генералној конференцији те организације.

Према ријечима Бишевца, студенти из те канцеларије су предузели и друге кораке, а то су успостављање контаката са медијима и званичницима делегација УНЕСКО-а, њиховим амбасадама у Србији и Босни и Херцеговини, којима су слали писмо и свједочанстава о страдању српске културне баштине на Косову и Метохији.

„Ми смо прво одредили земље које ће гласати, које имају и које немају право гласа. Дошли смо до неке одређене цифре од 150 дрзава чланица које ће гласати и онда смо ријешили да земљама које ће гласати пошаљемо мејлове и писма њиховим амбасадама у Србији и БиХ. Прикупљамо фотографије, шаљемо писма, преводимо на све стране језике и шаљемо што путем мејлова што путем поште“, наводи он.

Како је додао, одговоре још увијек нијесу добили, али да су на примјер неки медији у Кенији пренијели вест о акцији студената против пријем Косова у УНЕСКО, јер су се поред амбасада студенти обраћали и медијима у државама које ће гласати на Генералној конференцији УНЕСКО-а.

„Косово не би требало да буде примљено у УНЕСКО јер је непостојећа и непризната држава. Косово и Метохија је неотуђиви дио Србије, а културно насљеђе Србије на КиМ је непроцјењиво и од свјетске је важности. Пријем Косова у УНЕСКО представљао би отимање српске имовине и идентитета. Мислим да би то био скандал зато што би прије свега наша Српска православна црква била оштећена зато што има манастире који су стари по седам, осам вјекова“, сматра Бишевац.

Студентска канцеларија која води кампању „Не чланству Косова у УНЕСКО“ у Косовској Митровици почела је са радом крејем октобра. Канцеларију воде студенти Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, а придружили су им се и студенти универзитета у централној Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Извор: Cafe del Montenegro Portal

Фото: tanjug.rs

Advertisements