dren2МИСИЈА СРПСКЕ Православнe ЦРКВЕ НА ИСТОКУ ХРВАТСКЕ

„ПРЕКО ГРОБОВА ПРЕДАКА ДО СВОЈИХ ВЕРНИКА“

На празник и спомен Митровданских задушница у суботу 07.новембра лета Господњег 2015. протојереј-ставрофор Предраг Азап посјетио је духовну оазу православних верника у месту Дреновци у Жупањској Посавини, на Истоку Храватске.

Место Дреновци су после Другог светског рата населили лички  Срби (породице Мандић, Петровић, Новковић, Обрадовић, Дамјановић и други) и евидентан је број становништава српске православне вероисповеди; годинама су били одрођени од своје Цркве и српског бића.

dren2

До сада није било организоване црквене општине и парохије у овом месту, Православна Црква на челу с протом Азапом врши овде величанствену улогу, окупља ове људе: и на гробовима наших предака сабира се мало духовно стадо,  јер нема других могућности. Шири се реч Божја и свето Православље.

dren3

Последњих година постала је традиција окупљања на српском православном гробљу, где се служи Парастос умрлим сродницима и Обред славе у поводу Митровдана.

dren4

У плану је да се на гробљу изгради црквица посвећена  Светом Димитрију и да ово буде прво богослужбено место православних Срба у овом крају.

Info-sluzba Parohije vinkovačke

Advertisements