Mitropolit na Kosovu

Сви гонитељи Цркве у историји су отишли у неповрат, трагови им смрде нечовјештвом, богомржњом и човјекомржњом, изјавио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Он је након служења Свете литургије посвећене Светом Димитрију Митровдан у Косовској Митровици поручио да је живот хришћана као лађа, гдје ударају буре и вјетрови.

Они који су Христови увијек су били гоњени и прогоњени. Сви гонитељи у историји су отишли у неповрат, трагови им смрде нечовјештвом, богомржњом и човјекомржњом, а они који су остали вјерни до смрти Христу, који су претрпјели, они су остали записани у књигу вјечног живота и они су живи свједоци живог Бога, поручио је Амфилохије.

Архиепископ цетињски је истакао како не чуди да у овом свијету Косово и данас страда, „као и сав наш народ и сви они који у Христа вјерују.

Видите ли шта се нашој браћи православној у Украјини догађа од безбожника, Хитлерових наследника? Шта се догађа хришћанима у Сирији, Ираку? С пуним правом је црква у Египту прогласила за мученике 20 недавно убијених јер су и они међу онима који су живот жртвовали за Христа. Црква је данас највољенија установа у хришћанском свијету на земаљској кугли. Али то није само данас, то је било свих ових 2.000 година, казао је он.

Подсјећајући како је било за вријеме бољшевизма 1917. године, митрополит је казао да су стотине хиљада хришћана, хиљаде епископа, монаха, монахиња распети, разапети и гоњени широм Русије.

– Заблистала је мученичком крвљу православна Русија, а и наш српски народ и у Првом и Другом свјетском рату, а и послије рата. А ево и данас се наставља. Могао је великомученик косовски Лазар и да не пострада. Међутим, он се опредијелио за небеско царство, Христа Бога, и земаљско царство је уградио у вјечно Божје, непрелазно царство. Јер, онај ко се жртвује за Бога, Божју љубав, љубав према ближњима, он не нестаје, он постаје. Он остаје као живи свједок живе истине Божје и кроз то своје страдање и мучеништво он пролази и умире да би вјечно живио. А то је смисао нашег земаљског живота, крштења, живота црквеног, памћења Исуса Христа – истакао је митрополит Амфилохије.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Advertisements