v.-dzomic_0-591x375-e143913591383611

Након готово десет мјесеци никшићко Основно тужилаштво није одлучило да ли ће неко кривично одговарати због тога што је свештеник Велибор Џомић средином фебруара спријечен да уђе у Црну Гору.

Џомићу је тада гранични полицајац саопштио да има усмену наредбу да га не пусти, иако је само неколико дана раније Управни суд одобрио свештенику СПЦ привремени боравак у Црној Гори, до окончања спора.

“Предмет се налази у фази извиђаја. Поступајући тужилац у предмету тражио је додатну документацију од Управе полиције и након достављања исте, благовремено ће бити донијета одлука”, одговорено је “Вијестима” из Врховног државног тужилаштва.

Џомић се након шестомјесечног “изгнанства” почетком августа вратио у Црну Гору, након што је Агенција за националну безбједност обавијестила МУП да се он више не третира као пријетња по националну безбједност.

Он је синоћ казао “Вијестима” да је евидентно да је и у његовом случају, у дијелу који се тицао надлежности Управе полиције, била присутно такозвано “плаво ћутање”.

“Видјећемо да ли и настављају са тим, али као што се види плаво ћутање не може довијека трајати”, казао је он.

Свештеник је додао да му је, као доктору правних наука, познато да су правне процедуре и сложене и споре.

“Поступајући тужилац у Никшићу веома одговорно и на стручан начин води овај поступак. То ми је важније од чињенице да ли ће, уколико буду испуњени законски услови, против оног функционера или службеника МУП-а који ми је и поред одлуке суда усмено забранио улазак у Црну Гору, оптужница бити подигнута мјесеце дана раније или касније”, казао је Џомић.

Свештеник је истакао да изражава пуно повјерење у тужилаштво и да очекује да ће оптужница бити подигнута.

“На тужилаштву је да утврди против кога. Знам ко је издао наређење, и ко је 16. фебруара суспендовао правни поредак Црне Горе у мом случају. Њега чекам, а надам се да ће и оптужница, уколико буде подигнута, то потврдити”, казао је он.

Јелена Јовановић

Извор: Вијести

Advertisements