venecijanska_komisija Делегације Венецијанске комисије и ОЕБС-а исказале су посебно интересовање у погледу примједби на начин припреме Нацрта закона о слободи вјероисповијести и свеукупну досадашњу процедуру, као и на неусаглашеност са међународним актима и Уставом Црне Горе, саопштио је координатор Правног савјета Митрополије црногорскоприморске (МЦП), протојереј ставрофор Велибор Џомић. Он је потврдио „Дану” да су се митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије са сарадницима срели у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици са делегацијом Венецијанске комисије и ОЕБС-а, а тема састанка је била Нацрт закона о слободи вјероисповијести.

Митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије упознали су саговорнике са општим друштвеним контекстом у Црној Гори и ставовима наше Цркве о Нацрту закона који је својим рјешењима већ изазвао бројне проблеме, као и велико узнемирење вјерника и грађана Црне Горе. Прије свега, саопштен је став да наша Црква није против доношења новог закона јер Црква годинама указујс на потребу доношења новог закона који би био усаглашен са мсђународноправним актима о слободи вјероисповијести и правним поретком Црне Горе. Међутим, указано је да Нацрт закона не само да није усаглашен ни са обавезујућим међународноправним актима, а ни са Уставом Црне Горе и другим важећим прописима него им је дирекгно супротстављен, рекао је Џомић након састанка са представницима Венецијанске комисије.

Током сусрета је поручено да Црква не тражи и не очекује никакве посебне привилсгијс осим, како је рекао, поштовања начела одвојености цркава и вјерских заједница од државс, њиховог идентитета, унутрашње аутономије, стеченог правног субјективитета и гарантовање слободе у вршењу своје духовне мисије која на овим простирима траје вјековима.

У квалитативном смислу, Нацрт закона је гори од комунистичког Закона о правном положају вјерских заједница из 1977. године, јер се њиме нормира недопустиви државни интервенционизам у унутрашња питања цркава и вјерских заједница. Као примјер наведен је скандалозни предлог за одузимање сакралних објеката и друге имовине коју ни комунистичка власт није дирала. Умјесто да је донесен закон о реституцији одузете имовине цркава и вјерских заједница и обештећењу, идеолози и творци нацрта закона су кроз одредбе из чл. 52 и 53 нацрта закона исказали амбицију да у 21. вијеку изврше недопустиво подржављење преостале црквене имовине, а првенствено храмова, катедрала, џамија, задужбина, вакуфа и друге имовине цркава и вјерских заједница коју су сви режими кроз историју поштовали, указао је Џомић.

Представници Венецијанске комисије и ОЕБС-а су се, како је навео, посебно интересовали око примједби Српске православне цркве (СПЦ) на нацрт закона.

У таквим ситуацијама, како је истакао Џомић, Венецијанска комисија и ОЕБС су дошли да чују различита мишљења заинтересованих страна, напомињући да ће свој став исказати у мишљењу које се очекује у децембру.

Министарство организовало састанке

Из Министарства за људска и мањинска права је саопштено да је циљ посјете заједничке делегације Венецијанске комисије и ОЕБС-а да са државним институцијама, вјерским заједницама и невладиним организацијама разговарају о Нацрту закона о слободи вјероисповијести. Како кажу у овом ресору, делегација је самостално одредила с којим државним институцијама, вјерским заједницама и невладиним организацијама ће разговарати, а од Министарства за људска и мањинска права тражила је да јој организује састанке са њиховим представницима.

Министарство је то урадило и било је само посредник у организацији састанака и у ту сврху ставило је на располагање своје просторије. 16. новембра у министарству су одржани састанци са свим вјерским заједницама које је одредила делегација Венецијанске комисије и ОЕБС-а, изузев са представницима Српске православне цркве у Црној Гори, на чији захтјев је састанак одржан у Храму христовог Васкрсења у Подгорици. Ови састанци су одржани без присуства представника министарства. Састанци са представницима државних институција одржаће се данас, такође у Министарству за људска права. Након ових разговора и анализе Нацрта закона о слободи вјероисповијести, Венецијанска комисија и ОЕБС ће усвојити заједничко мишљење о Нацрту закона, наводе у министарству.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Advertisements