Новомученици су хероји Дана 17. новембра 2015. године у Црвеној сали саборног Храма Христа Спаситеља у Москви под председавањем Његове Светости патријарха Московског и целе Русије Кирила одржана је друга седница Црквено-друштвеног савета при патријарху Московском и целе Русије у вези с овековечивањем сећања на новомученике и исповеднике Руске Цркве, преноси Патриархия.ru

«Желео бих да кажем неколико речи о значају подвига новомученика, – рекао је Његова Светост патријарх Кирил отварајући седницу. – Већ много говоримо о томе, али мислим да треба говорити тако да сви чују – не само чланови Цркве, не само наши парохијани, већ и световни људи. Зато што су новомученици хероји, а без хероја не може да постоји народ, не може да постоји нација.»

«Данас се врло често појављују псеудохероји, – не прави народни хероји, већ они чија популарност није условљена ничим другим до модом, – и кад се многи, укључујући и омладину, угледају на њих, то доноси само штету, – констатовао је поглавар. – Али прави херој увек носи у себи висок морални набој, моралну снагу. Несумњиво је да је управо таква улога хероја који свој живот полажу за домовину, за Цркву, – и новомученици су такви хероји.»

«Данас, кад је људима тешко да се одвоје од своје свакодневице, да доведу у сумњу комфор на који су навикли, изузетно је важно да врло гласно говоримо о нашим очевима, браћи и сестрама који су погинули, али су остали верни Господу, – наставио је Свјатејши владика. – Сви треба да знају за овај подвиг, – то је наш задатак, то је наш венац за њихов гроб.»

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Advertisements