Mati Fevronija Данас, 19. новембра 2015. године у Пећкој Патријаршији се преставила игуманија, мати Февронија. Доносимо следеће саопштење канцеларије Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја:

Саопштење

Са тугом извештавамо све свештенство, монаштво и верне подручне Нам Архиепископије београдско-карловачке, као и  целе Српске православне цркве, да се Високопреподобна схи-игуманија ФЕВРОНИЈА  БОЖИЋ, настојатељица  ставропигијалне лавре Пећке Патријаршије упокојила у Господу 19. новембра 2015. године.

Заупокојена  Литургија  и помен  служиће се у петак 20. новембра 2015. године у јутарњим часовима  у  манастирском храму  Покрова  Пресвете  Богородице,  а  монашко опело и сахрана  почеће у 14 часова истога дана.

С благословом Божјим,

АЕМ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
И р и н е ј

Извор: СПЦ

Игуманија Февронија

Игуманија манастира Пећке патријаршије Февронија рођена је 29. септембра 1921. године као Петра Божић, у селу Сандићи код Брчког. Замонашила се са 19 година у манастиру Јовање, у Овчару. Ту је провела 12 година, од 1940. до 1952. године. Тада прелази у манастир Тавна, где остаје до 1956. године. Након тога бива премештана у још неколико манастира, да би напокон 6. априла 1957. године прешла у манастир Пећка патријаршија. Тада је у њему боравило свега четворо људи — отац Серафим са једним богословом и две монахиње. За њено време и њеним залагањем, урађено је много за манастир: црква је обновљена и препокривена оловом, у манастирској порти су откопани многи темељи средњовековних конака, направљена је звонара, направљен је нов конак… У ноћи 16. марта 1981. године, избио је пожар на крову конака из 15. века. Мати Февронија је тада стицајем околности стекла поштовање читаве Србије. Десило се то да је, спашавајући од ватре древне реликвије, остала пожаром заробљена у манастирској ризници. Врата су била затрпана, на прозорима су биле гвоздене решетке, а плафон је претио да падне сваког тренутка. Мати Февронија је ипак упорно сакупљала иконе и крстове у филиграну, рукописне књиге и остале драгоцености. Славна монахиња се спасла интервенцијом монаха Дамаскина, који је успео да ишчупа решетке са прозора. Сматра се да је пожар подметнут.[1]

Присуствовала богослужењу при устоличењу 43, 44. и 45. патријарха Српске православне цркве, Њихове светости Германа, Павла и Иринеја. Била је сведок свега што је задесило Пећку патријаршију и Космет у другој половини 20. и почетком 21. века. Веома је омиљена међу косовским монахињама и војницима Кфора који чувају манастир.

Добила је 2009. године Вукову награду.[2] Добила је 2012. године награду „Браћа Карић“ за хуманитарне активности, јачање мира, сарадње и пријатељства међу народима, заједно са мати Харитином из Пећке патријаршије.[3]

(1) Запалили су нас живи да изгоримо („Вечерње новости“, 5. јул 2013)

(2) Мати Февронија, игуманија манастира Пећка патријаршија добила Вукову награду

(3) Уручене награде „Браћа Карић“ (Танјуг, 8. октобар 2012)

Видјети још:

Игуманија Февронија: Жива цркву не напуштам („Вечерње новости“, 2. јул 2013)

Игуманија Февронија: Патријарха шамарали Албанци („Вечерње новости“, 3. јул 2013)

Игуманија Февронија: Покајници и председници („Вечерње новости“, 4. јул 2013)

Народ одлази, ја вапим – останите! („Вечерње новости“, 6. јул 2013)

Извор: sr.wikipedia.org

Advertisements