Mare Челник тзв. ЦПЦ Мираш Дедеић прекршајно ће одговарати због ударања старице Маре Вуковић 10. септембра у Котору. Како је за „Дан“ саопштено из Врховног државног тужилаштва, захтјев за покретањем прекршајног поступка против Дедеића поднијело је Основно државно тужилаштво у Котору.

Которско тужилаштво покренуло је извиђај против Дедеића јер је након отказивања јавне расправе о нацрту закона о слободи вјероисповијести физички насрнуо на жену која му се нашла на путу. Тужилаштво је процијенило да у поступку Дедеића нема елемената кривичног дјела које се годи по службеној дужности, након чега је поднијет захтјев за покретање прекршајног поступка.

– Обавјештавамо вас да је у конкретном случају Основно државно тужилаштво у Котору, након спроведених извиђајних радњи, поднијело захтјев за покретање прекршајног поступка против М.В. и М.Д. због прекршаја из Закона о јавном реду и миру, Подручном органу за прекршаје Котор – одговорено је „Дану“ из ВДТ-а.

Мираш Дедеић је, пред бројним грађанима, у Котору ударио седамдесетогодишњу Мару Вуковић из Бијеле, док је пролазио поред ње. Дедеић је Вуковићеву ударио песницом у предјелу главе, а инцидент се догодио на дан јавне расправе о нацрту закона о слободи вјероисповијести која је требало да буде одржана у Котору, а која је одложена након негодовања грађана.

О поступку Дедеића свједочи снимак који је убрзо након инцидента постављен на Јутјубу и друштвеним мрежама на којем се јасно види како Дедеић удара Вуковићеву.

Старица је након тога изјавила да је стајала уза зид када ју је Мираш Дедеић ухватио руком за лице и гурнуо.

– Скопао ме је за очи. Нијесам вјеровала да то може урадити неко ко носи, па и лажну мантију. Тужићу га сигурно. Постоји снимак. Надам се у великога Бога да ће платити, али нашој Цркви прије свега, а не мени, казала је тада Вуковићева. Она је након инцидента изјавила да ће молити да је поново крсте ,јер се осјећа као да је сами ђаво дотакао.

– Назвао ме је плаћеницом и бабетином, а ја сам иако скромна жена – за њега дама. Нико мене није платио, откад знам за себе знам за Крст часни и српске светиње, па ме у Котор одвела моја добра воља и ништа друго. Када је требало, и моћнијима од њега сам стајала на пут, али сам љубила руку патријарху Павлу и митрополиту Амфилохију и нашим свештеницима. А све и и да сам му стала на пут свештеник би рекао што и Господ наш: „Опрости јој Боже, не зна шта ради”. Не би ударио, изјавила је Вуковићева.

Мираш и њешве присталице у Котор су дошле само неколико минута прије 12 сати, за када је скуп био заказан, и уз јако полицијско обезбјеђење се упутили ка Палати Бизанти, гдје их је дочекао кордон грађана, који су им уз звиждуке скандирали: „Одлази, сотоно”. Блокирајући унутрашњост платоа испред скупштинске сале, тијелима су затворили капију Палате и присталице ЦПЦ-а спријечили да уђу у зграду. Дијелио их је кордон униформисаних полицајаца, а током 15-ак минута, колико су провели притиснути уз зид на око два метра од капије, маса је узвикивала: „Мираше, фукаро”… А.Т.

Не зна се надлежност

Према нашим сазнањима Мара Вуковић је због инцидента у Котору већ дала исказ у Суду за прекршаје. Нијесмо успјели добити потврду да ли су и какве мјере изречене због тог инцидента.

Сарадница судије Јелена Станишић из Суда за прекршаје Котор, након два позива нашег новинара, пренијела је поруку да овај предмет није у надлежности которског, већ будванског суда. Б.М.

Негирао да је ударио

Мираш Дедеић је након инцидента у Котору изјавио да није ударио жену, већ да јој је затворио уста, јер га је пљунула.

– Та бабетина је дошла из Бијеле и неко је платио да буде ту. Не треба је жалити јер је дошла по наруџби, она ме је пљунула, ја је нисам ударио већ сам јој ставио руку на уста – рекао је тада Дедеић.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Advertisements