Распоп Мираш тражи манастире Острог и Косијерево

На адресе основних државних тужилаштава у Никшићу и Подгорици стигле су кривичне пријаве које је поднела твз. црногорска православна црква. По тим кривичним пријавама, распоп Мираш Дедеић захтева од тужиоца да се покрене кривични поступак против одговорних особа у филијалама Управе за некретнине у Никшићу и Подгорици због, наводног, незаконитог уписа манастира Острог и Косјерево и других верских објеката и имовине на Српску православну цркву.

manastir ostrog Мираш тражи  манастир Острог и Косјерево

Да цела ствар буде још трагичнија, из Врховног државног тужилаштва потврђено је неким медијима да Основна државна тужилаштва у Никшићу и Подгорици истражују околности под којима је, наводно, Српска православна црква преписала на себе манастире Острог и Косјерево, а на шта је у кривичној пријави указала Невладина организација под називом „Црногорска православна црква“.

„У Основном државном тужилаштву у Никшићу, у предмету формираном по кривичној пријави ЦПЦ против одговорних лица Управе за некретнине филијала у Никшићу, због наводног незаконитог уписа вјерских објеката на Српску православну цркву, поступак је у фази извиђаја. Након комплетирања додатно тражене документације и прикупљених обавештења биће донета одлука у предмету“, саопштено је из кабинета Врховног државног тужиоца, преносе медији.

Акција Мираша, покушаја отмице српских светиња датира годинама уназад. Он је чак лобирао и код актуелне власти да се отме имовина СПЦ и додели његовој невладиној организацији под називом „ЦПЦ“. Током Божићних празника прије неколико година је чак иступио и у медијима са тврдњом да је добио, наводно, уверење да ће како је казао „власт да врати имовину ЦПЦ-а“, што је изазвало бурне реакције.

amfilohije Мираш тражи  манастир Острог и Косјерево

Ипак, на Мирашеве „жеље“ и „наде“ и „обећања власти“, одговорио је митрополит Амфилохије, који је том приликом поручио…

„Њему и било коме другоме они који обећавају, без обзира ко су, могу да обећавају своју очевину и своја предузећа а никако не могу да обећавају и да дају оно што не припада ни њима нити припада онима који би на насилан начин, против законито, захтевали и тражили храмове Божије, за које се зна коме они припадају и коме су припадали вековима, и храмови и имовина. Онај ко му обећа нека му обећа и нека му да оно што је сам стекао, на поштен начин или оно што је опљачкао од народа, нека му то да ако већ мисли да треба нешто да му се да. Оно што није њихово нити његово нити може бити његово, не могу дати“, поручио је Митрополит.

Он је такође додао да Божији храмови не могу се дати неком ко није свештено лице нити припада православној цркви, и ако он тако нешто тврди.

Извор: Ин4С

Advertisements