Neofit-bugarski Његова Светост Патријарх бугарски Неофит изразио је забринутост због кршења права православних хришћана у Украјини.

„Озбиљно нас узнемиравају многобројни случајеви кршења права вјерника једине канонске Православне цркве у Украјини. Прије свега мислимо на отимање храмова Украјинске православне цркве“, каже се у писму Патријарха упућеном предсједнику Украјине Петру Порошенку, саопштено је у сриједу 16. децембра из прес-службе Украјинске православне цркве Московске патријаршије.

Патријарх је указао на покушаје отимања Почајевске Лавре и Кијево-Печерске Лавре од канонске Цркве и њиховог предавања самозваној „Кијевској патријаршији“.
„Реализација оваквог сценарија не само што би дестабилизовала друштвену ситуацију у Украјини, већ би онемугућила да архијереји, свештенство и вјерни из других земаља посјећују ове Лавре, будући да ми немамо евхаристијско и молитвено општење са расколничким структурама“, наводи се у писму поглавара Бугарске православне цркве.

Патријарх Неофит је замолио Порошенка да „предузме све неопходне мјере за заштиту Украјинске православне цркве, онемогући отимање њених храмова, али, такође, да је заштити од других видова физичког, информативног и других притисака“.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Advertisements