IMG_4636

Опуномоћеник Министарства спољних послова Руске Федерације за питања људских права, демократије и владавине права Константин Долгов указао је на неопходност хитне реакције свјетских организација на акције екстремиста против православних вјерника у Ровенској области Украјине.

„Хитно је потребна снажна реакција УН-а, ОЕБС-а, Савјета Европе и међународних организација за људска права. Власти у Кијеву морају да зауставе екстремисте“, казао је Долгов.

Према његовим ријечима, ова безакоња немају везе са вјером, већ представљају грубо кршење права на слободу вјероисповиједања и уносе још веће подјеле у украјинско друштво.

Како су пренијели медији, у петак 18. децембра представници самозване „Кијевске патријаршије“ и Десног сектора покушали су да заузму храм Украјинске православне цркве Московске патријаршије у селу Птичја. Они су на парохијане бацали петарде, арматуру, молотовљеве коктеле и пријетили заузимањем свих храмова Ровенске области. Истовремено, како је саопштено из Украјинске православне цркве, полиција није реаговала.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Advertisements