224217.b

Више личних ствари које су припадале Светој мученици великој кнегињи Јелисавети Фјодоровној Романовој, предате су 18. децембра Музеју Светих царских мученика у Јекатеринбургу. Ови предмети из приватне колекције Нине Михаиловне Молеве првобитно су донијети у Јекатеринбург за Фестивал царских дана у јулу 2014, а сада су предати Музеју Светих царских мученика, који се налази у Патријаршијском комплексу при Цркви на крви у Јекатеринбургу.

Нина Молева, која је 5. децембра напунила 90 година, је доктор историјских наука, кандидат историје умјетности, професор и члан Удружења књижевника и умјетника Русије. Била је удата за, сада упокојеног, авангардног умјетника Илију Белутина. У њиховом московском стану чувају се драгоцјене колекције руских и свјетских умјетничких дјела.

Породица Нине Молеве је деценијама чувала личне ствари Велике кнегиње Јелисавете. Ови предмети скупљени су из личних просторија Свете Јелисавете након затварања манастира Светих Марте и Марије. У совјетско доба ова колекција је била сакривена, јер је било забрањено посједовати било шта везано за царску породицу, посебно за вријеме Стаљина.

Међу предметима су блуза, каиш и рукавице Свете Јелисавете, као и икона Пресвете Богородице која је припадала њеној сестри, Светој мученици царици Александри Фјодоровној.

Велика кнегиња Јелисавета Фјодоровна (принцеза Јелисавета Хес-Дармштадска) рођена је 1. новембра 1864. у Дармштату. Године 1884. удала се за великог кнеза Сергеја Александровича, брата руског цара Александра III Романова, а православну вјеру је примила 1891. Након што су терористи 1905. године убили њеног мужа, посветила је живот милосрђу. Основала је манастир Светих Марте и Марије у Москви, гдје је била игуманија. Ухапшена је 1918. и потом убијена у граду Алпајевску на Уралу. Заједно са неколико других припадника царске породице бачена је у рударску јаму. Руска загранична црква је канонизовала Свету Јелисавету 1981, а Московска патријаршија 1992. године. Њене мошти почивају у цркви Свете Марије Магдалине у Јерусалиму.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: angelfire.com; pravoslavie.ru/english

Advertisements