Džomić-4-e14234670405371212 Министарство за људска и мањинска права током 2015. године црквама и вјерским заједницама подијелило је 195.387 еура, при чему је највише новца, 55.562 еура, као и ранијих година, опредијељено тзв. ЦПЦ, на чијем челу се налази Мираш Дедеић. Тој канонски непризнатој организацији опредијељено је скоро 4.000 еура више него Митрополији црногорско-приморској (МЦП) и Епархији будимљанско-никшићкој, које су признате црквене заједнице у православном свијету.

Митрополији је опредијељено 25.342 еура, а Епархији будимљанско-никшићкој 26.249 , што је укуино 51.591 еуро.

Такозвана ЦПЦ је добила више новца из државне касе и од Исламске заједнице којој је опредијељено 53.297 еура. Исламска заједница је добила више новца из буџета него Митрополија и Епархија будимљанско-никшићка и то за 1.700 еура.

Јеврејска заједница је од Владе добила 17450 еура, Которска бискупија 9.986, а најмање средстава опредијељено је Барској надбискупији и то 7.500 еура.

Из Министарства за људска и мањинска права, на чијем је челу Суад Нумановић, „Дану” је саопштено да су новчана средства исплаћивана најчешће због изградње и обнове сакралних и других објеката, те организације вјерских свечаности, конгреса и других облика међурелигијске сарадње. Такође, новац је црквама и вјерским заједницама опредјељиван за издавачку и информативну дјелатност, хуманитарне акције, социјалну заштиту и остале материјалне трошкове.

Координатор Правног савјета Митрополије црногорскоприморске, протојереј-ставрофор Велибор Џомић тврди за „Дан” да је уочљиво да Министарство за људска и мањинска права врши расподјелу буџетских средстава намијењених црквама и вјерским заједницама на основу два незаконита акта која је министар Нумановић крстио као „критеријум за додјелу материјалне помоћи вјерским заједницама и „критеријум о допуни критеријума за додјелу материјалне помоћи вјерским заједницама”.

Сходно члану 38 важећег закона о државној управи, министарства као органи државне управе могу да доносе правилнике, наредбе и упутства за извршавање закона и других прописа, али не и опште правне акте под насловом „критеријум”. Министар Нумановић као љекар по професији то не зна, али је чудно да му на то није указао нико од правника у министарству. Одавно говорим да је од кадаје Нумановић постао министар за људска и мањинска права у том министарству настао хаос у погледу општих и конкретних правних аката и то не само у погледу начина и поступка њихове припреме и доношења него и њихових тумачења и примјене. Један у читавом низу тих примјера је и незаконити критеријум и критеријум о допуни критеријума, који, узгред казано, уопште не садрже јасне критеријуме на основу којих се буџетска средства опредјељују црквама и вјерским заједницама. То је свјесно урађено како би се тај поступак одвијао на нетранспарентан и дискриминаторан начин, а све са циљем да се та буџетска средства расподјељују по слободном нахођењу, истакао је Џомић.

Додао је да уочава да Нумановић и његови сарадници не разликују материјалну помоћ од финансијске помоћи, а за то није потребно никакво правничко образовање.

– Нисам имао прилику да погледам рјешења која министар Нумановић доноси на основу незаконитог критеријума и још незаконитијег критеријума о допуни критеријума, али сам дубоко увјерен да је свако незаконито јер их Нумановић доноси на основу незаконитог акга. Било би друштвено одговорно и законито да Управна инспекција посвети пажњу том питању, нагласио је Џомић.

У Исламској заједници нијесу коментарисали расподјелу средстава.

Очекивали више

Дон Роберт Тонсати из Которске бискупије каже да му није познато колико је помоћи исплаћено вјерским заједницама и по ком оснозу.

– Которска бискупија је добила у два наврата нешто мање од 5. 000 еура. Та помоћ је исплаћена на име отплате дуга који Которска бискупија има код Пореске управе за мировинско и здравствено осигурање свештеника. Пошто је тај дуг висок, у овом тренутку прелази преко 130.000 еура, надали смо се већој помоћи од стране државног фонда. Колико је држава спремна помоћи, можемо рећи само у своје име, а о томе говоре бројке боље од ријечи, каже за „Дан” Тонсати.

Извршити детаљну контролу

Џомић наводи да је у погледу висине уплаћених финансијских средстава црквама и вјерским заједницама из буџета у 2015. години евидентно да се наставља по старом. Нетранспарентан и дискриминаторан поступак, како каже, без јасних критеријума ствара прилику да Нумановић сваке године буде високи покровитељ новоформиране организације под називом „ЦПЦ”.

– По висини уплаћених средстава тој организацији Нумановић успоставља начело државне цркве иако је у Црној Гори примијењено уставно начело одвојености цркава и вјерских заједница од државе. Нумановић је такво дјеловање „унаприједио” у 2015. години покушавајући да кроз Нацрт закона о слободи вјероисповијести на противуставан начин успостави и законски систем државне цркве, јер су сви видјели и схватили да је тај нацрт заправо створен по жељама новоформиране организације под називом „ЦПЦ“. Имајући у виду да Министарство за људска и мањинска права годинама готово у потпуности финансира активности тзв. „ЦПЦ“, као и да је направило нацрт закона по њиховој мјери, онда не чуди што тај нацрт закона и овакве Нумановићеве бескритеријумске расподјеле буџетских средстава само они у Црној Г ори бране и заступају. Крајње је вријеме да надлежни органи изврше детаљну контролу трошења финансијских средстава и правних аката која министарство у том погледу доноси, закључује Џомић.

Милан Секуловић

Извор: Дан

Advertisements