Кирил-б-1

У понедељак 28. децембра, након свете службе у Сретенском манастиру у Москви, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил сусрео се са министром правде у Влади Републике Србије, г. Николом Селаковићем, и његовом пратњом.

Састанку су присуствовали намјесник Сретенског манастира Епископ јегоревски Тихон и секретар за међуправославне односе при Одјељењу за спољне црквене везе протојереј Игор Јакимчук.

Г. Селаковић је захвалио предстојатељу Руске православне цркве на пријему, честитао му предстојеће празнике и пренио поздраве Владе Србије и премијера Александра Вучића. „Српска православна црква је највећа црква у нашој земљи, а Руска православна црква нам је свима највећа подршка“, казао је он.

Захваливши министру за срдачне ријечи, Његова Светост је казао: „Веома ме радује што смо се данас заједно помолили. Сјећам се нашег сусрета у Београду и радујем се што у српској Влади и министарствима раде православни људи, јер од одлука власти много тога зависи. Српском народу од свег срца желим помоћ Божију, душевну и тјелесну снагу и мудрост у очувању суверенитета братске Србије“.

Према ријечима Његове Светости, у Европи данас има веома мало истински суверених земаља, и те земље, које су у значајној мјери сачувале свој суверенитет, трпе притисак и негативан однос европске већине. „Дубоко сам увјерен да на те емоције не треба обраћати пажњу, зато што губитак суверенитета, посебно у хуманитарној сфери, може нанијети непоправљиву штету животу народа“, нагласио је Патријарх.

„Русија је данас у пуној мјери суверена држава и овај суверенитет користи за своју сопствену заштиту и заштиту својих пријатеља“, додао је он.

Свјатјејши Патријарх је изразио забринутост због ситуације у Црној Гори која се налази на прагу уласка у НАТО, рекавши: „Веома смо забринути оним што се дешава у Црној Гори. Видимо да се народ противи уласку у НАТО и да се ови протести угушују“.

Током састанка поменуто је да су представници помјесних Православних цркава у више наврата апеловали на руководство Русије с молбом да се заштите блискоисточни хришћани. Према ријечима Његове Светости, ови апели били су од великог значаја. „Искрено се надамо да ће се хришћани, и не само хришћани, по окончању војних сукоба у Сирији, тамо вратити“, казао је он.

На крају састанка предстојатељ Руске православне цркве је српском народу пожелио напредак, чврсту вјеру и очување суверенитета њихове земље.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: mospat.ru

Фото: Православие.ру (архива)

Advertisements