Његова светост патријарх московски и све Русије Кирил изразио је забринутост због стања у Црној Гори, као и њеног пута у НАТО.

„Веома смо забринути због оног што се дешава у Црној Гори. Видимо да се народ противи уласку у НАТО и да се ови протести сузбијају“ – рекао је патријарх Кирил.

Руски патријарх је оцијенио да у Европи данас има веома мало истински суверених држава, те да те земље које су у знатној мјери сачувале свој суверенитет трпе притисак и негативан однос европске већине.

„Дубоко сам увјерен да на те емоције не треба обраћати пажњу зато што губитак суверенитета, посебно у хуманитарној сфери, може нанијети непоправљиву штету животу народа“ – рекао је руски патријарх у разговору са министром правде Србије Николом Селаковићем у Москви.

Он је поручио да је Русија данас у пуној мјери суверена држава и да тај суверенитет користи за своју сопствену и заштиту својих пријатеља.

Селаковић је захвалио руском патријарху за пријем и рекао да је Српска православна црква највећа црква у Србији, а Руска православна црква највећа подршка.

У понедјељак, 28. децембра, после свете службе у Сретењском манастиру у Москви, Његова светост патријарх московски и све Русије Кирил сусрео се са Селаковићем и његовом пратњом.

Састанку су присуствовали намјесник Сретењског манастира Епископ јегоревски Тихон и секретар за међуправославне односе при Одељењу за спољне црквене везе протојереј Игор Јакимчук.

РПЦ
Advertisements