Tihon За испитивање остатака царске породице биће формирана нова експертска група која ће спровести детаљну експертизу, изјавио је Епископ јегоревски Тихон, викар Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила.

„Благословом Свјатјејшег Патријарха и на његову молбу Истражном одбору тренутно се ствара нова експертска група. По први пут ће бити извршена комплексна експертиза – историјска, антрополошка и генетска“, казао је епископ у четвртак 31. децембра 2015. у разговору за телевизијски канал „Русија-24“.

Владимир Соловјов, старији истражитељ Главног криминолошког одјељења Истражног одбора, казао је ове јесени новинској агенцији Интерфакс да су нови митохондријски ДНК тестови потврдили аутентичност лобања и скелета цара Николаја и царице Александре.

Истражни одбор је у јануару 2011. закаучио истраживање смрти Свете царске породице, признавши аутентичност остатака пронађених код Јекатеринбурга. Међутим, Руска православна црква и неки од потомака породице Романов казали су да аутентичност остатака још увијек није потврђена. Они се надају да ће ново испитивање помоћи да се ово питање разјасни.

Државни експерти су, с друге стране, увјерени да су и остаци похрањени у породичну гробницу Романових у Петрограду и остаци који се чувају у Руском државном архиву аутентични.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Фото: vesti.ru

Advertisements