papaПапа има разумевање за став Српске православне цркве да лик и дело Алојзија Степинца за српски народ нису добра препорука за свеца

То је за „Блиц“ изјавио митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић после састанка са поглаваром Католичке цркве у Ватикану.

– Одлуку о канонизацији Степинца папа Фрања неће донети све док заједничка комисија две цркве не испита његову улогу у Другом светском рату – рекао је Амфилохије, који је захвалан папи на разумевању у овом случају.

Делегацију која се у суботу састала са папом осим Амфилохија чинили су и владика Иринеј бачки и амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић.

Разговарало се о последицама које проглашење загребачког надбискупа из времена НДХ за свеца може да има на погоршање односа две цркве.

Да до тога не би дошло, формирана је заједничка комисија која треба да утврди ко је био Степинац, како је прешао пут од српског официра до човека који је био одушевљен стварањем НДХ, да ли је дигао глас против злочина у Јасеновцу, да ли је устао против Павелића на начин на који је устао против Тита… Коначно, да ли му је савест била чиста, како је рекао на суђењу 1946. године.

Све док се то не утврди, СПЦ се неће сложити да у католичком црквеном календару постоји дан светог Алојзија Степинца, који би славило више од милијарду католичких верника широм света.

– Наша делегација је папи уручила писмо које је одговор нашег патријарха на његово писмо од прошле године, а у вези с канонизацијом Степинца. Очекујем да ће одговоре на сва питања у догледно време дати наша заједничка комисија. Ми смо наше чланове предложили, а они ће изабрати своје, и то из редова свештенства из Хрватске и Свете столице – каже митрополит.

Амфилохије каже да се у Риму није разговарало о папиној посети Србији.

– Папи смо изразили и захвалност што Ватикан није признао Косово – каже митроплит.

Поклон јединства

Митроплит Амфилохије каже да у Ватикан нису отишли празних руку.

– Папи Фрањи поклонили смо икону Пресвете Богородице и икону Светог Јована Зетског. Ова друга икона му је уручена поводом обележавања мучког страдања Јована Зетског, који је светац и у једној и у другој цркви. Та икона има велику симболику јер подсећа на време јединства две цркве, а уверен сам да ће бити и симбол подстицања дијалога у будућности – каже Амфилохије за “Блиц”.

Слађана Вукашиновић

Извор: Блиц

Фото: Архива

Advertisements