Митрополит цд

Митрополит црногорскоприморски Амфилохије оцијенио је да је на дјелу промјена идентитета, „односно најстрашнија издаја истинске Црне Горе у свим областима“

– Референдум у Црној Гори био је једна фаза, односно један од сегмената процеса цијепања Југославије. Треба рећи и следеће: да су се Црногорци, који желе своју независну државу вратили Црној Гори краља Николе, онда капа доље. Али, они нијесу то урадили. Они су начинили издају. Они су једноставно најгоре издајице Црне Горе у њеној историји, од времена Бодина Војислављевића до наших времена. На дјелу је најстрашнија издаја Црне Горе у свим областима њеног живота, и што се тиче културе, језика, па и цркве казао је митрополит Амфилохије у интервјуу за београдски „Недељник“.

Према његовим ријечима, да је обновљена Црна Гора каква је била до 1918. године онда нека буде тако.

-Један дио Црногораца заиста је био незадовољан 1918. године, и то јесте тачно. Али, то је била династичка борба, а не питање јединства народа и државе. Краљ Никола је хтио да његови синови буду његови наследници и сва прича је у томе. Није постављано ни национално, ни духовно, ни црквено питање. Као што ми је рекао један од „главних“ у Црној Гори „ми смо створили оквир наше независне Црне Горе, а сад треба да га испунимо садржајем. То је сад борба за идентитет“. Једна држава која се поноси својим хиљадугодишњим постојањем сада ствара идентитет. То је најстрашнија издаја истинске, праве Црне Горе. Нека им је са срећом, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је оцијенио да је актуелни режим жртвовао Црну Гору за своју власт.

– И до те мјере иде тај стид и срам Црне Горе да они ударају санкције Русији. То је мјера тог безумља и одрицања од Црне Горе и њеног достојанства, њеног образа и њене части. Црна

Гора никад није била ропскија него што је данас. Свака част ономе ко то прогласи за независност, истакао је митрополит Амфилохије.

Како је закључио, без ћивота Светог Петра Цетињског, без ћивота Светог Василија Острошког и без цркве која их је родила, Црна Гора представља карикатуру државе.

У јучерашњој бесједи на литургији поводом прославе 900. годишњице цркве Светог Николе у манастиру Градиште у Паштровићима, он је казао да Црна Гора може бити вјечна само ако се буде градила на тврдој божјој вјери.

– Колико је било силника и моћника кроз ове двије хиљаде година, а данас се не зна ни мјесто гдје су били. Има их у прашњавим књигама, пише и о Јулију Цезару, Наполеону, Хитлеру, Стаљину, Мао Цедунгу, о моћим империјама од времена Александра Македонског, који су господарили свијетом или су покушавали да загосподаре темељећи своју власт на сили. А сила њихова је била пролазна. Ево и данас, ових дана у Црној Гори, читамо и гледамо да је вјечна Црна Гора. Дај Боже да буде вјечна Црна Гора. Само, питање је на којој сили се темеље Црна Гора и Европа и васиона, нагласио је митрополит Амфилохије.

Вукомир Раденовић

Извор: Дан

Advertisements