Овен и Јунис Џонс

Суд у британском граду Нотингем донио је у понедељак 28. фебруара пресуду којом се брачном пару Џонс забрањује даље старатељство над дјецом, због њиховог увјерења да је хомосексуални начин живота неморалан.

Јунис и Овен Џонс, 62 и 65 година стари, су хришћани из града Дерби који су се до сада у свом дому старали о 15-торо дјеце штићеника.

„Само смо жељели да потребитој дјеци пружимо топао дом“, казала је г-ђа Џонс. „Имамо добре резултате као старатељи, али зато што смо хришћани са традиционалним погледом на полну етику, наводно смо неподобни за старатеље“.

„Судије су сугерисали да би наши ставови могли нашкодити дјеци. Из Комисије за једнакост и људска права су нам рекли да наши морални ставови могу да “заразе“ дијете. Ми не мислимо да је тако“.

Суд је признао очигледан сукоб између Прописа о сексуалној оријентацији с једне стране, и закона чији је циљ превенција дискриминације на вјерској основи с друге стране. Ипак, судије су сматрале да би у случајевима старатељства „одредбе о једнакости у погледу сексуалне оријентације требале имати предност“ над вјерским слободама старатеља. Поред тога, судије су закључиле да Џонсови и нису жртве вјерске дискриминације, будући да им је право старатељства одузето на основу њихових етичких увјерења, а не, у очима судија, због њихових хришћанских увјерења.

Андреа Вилијамс, директор Хришћанског правног центра, указује на забрињавајући тренд у скоријем британском законодавству.

„Судије све чешће тумаче закон на начин који права хомосексуалаца поставља изнад слободе савијести“, примјетила је она. „Значајне области јавног живота сада се стављају ван домашаја хришћана који не желе да компромитују своја увјерења.“

„Ако је хришћански морал штетан за дјецу и неприхватљив за државу“, пита она, „колико ће онда времена проћи прије него што хришћанима почну да одузимају и рођену дјецу“.