Господину Марку Петровићу, новинару дневног листа Blic.

1. Зашто сте се одлучили да се пријавите за војног свештеника? Шта је било пресудно?

Појмови војник и свештеник у извесном смислу су синоними. Као што војник има задатак да очувава мир у земљи; да свима обезбеђује слободу; да се супротставља злу, а бори за добро, те да је свагда на задатку бдења или страже над оним што му је поверено на старање, тако и свештеник, као војник Христов, дужан је да неуморно врши своју службу молитве „за мир свега света… за јединство вере… за сједињење свих… за сваку душу хришћанску, растужену и намучену, којој је потребна милост и помоћ Божја… да војује за добро, а против зла; да све упућује на пут спасења. Обједињујући ове две службе, војни свештеник првенствено ће имати задатак да, посредством благодатне силе Божије, освећује простор у којем дела и људе који су му поверени. Одговор на потпитање јесте да сам се за војничку службу определио оног тренутка када сам постао кандидат за свештеника.

2. Како на то гледа Ваша породица?

Благонаклоно.

3. Шта очекујете од војног свештеника? Који ће, према Вашем мишљењу, бити ефекти увођења војних свештеника?

Сматрам да је служба војног свештеника веома одговорна и плодотворна дужност те да ће бити од велике користи, најпре верујућима у војсци, а потом и свима осталима. Главна иницијатива свештеника иначе, јесте настојање да вера, нада и љубав буду основе нашега живота. Утемељивати живот на њима, пре свега, значи уздати се у помоћ Божју и градити истински богочовечански однос са другим људима. Време у којем живимо испуњено је лажним вредностима и стресом, мисија војног свештеника састојаће се у томе да људе подстиче ка враћању самима себи; упућује Богу као јединој истинској и незамењивој Вредности, а потом и другом човеку као одсјају исте Те Вредности.

4. До сада сте прошли све могуће провере – психофизичке, здравствене и безбедносне – а очекује Вас обука за официре. Шта Вам је од тога представљало највећи изазов?

Свака провера наших способности јесте одлична прилика да се оцене психосоматске снаге којима располажемо. Утолико је свако подвргавање провери добродошло, јер нам не дозвољава да се улењимо и препустимо инерцији. Искрено, читав низ провера који је спроведен над нама, представљао је изазов за мене, јер речи Христове, према којима хришћанин треба да живи сваког тренутка свога постојања јесу ,,Бдите и молите се да не паднете у напаст.” (Мт 26, 41). С обзиром да сам успешно прошао све предвиђене провере, уверен сам да ми обука неће представљати нарочиту потешкоћу.

5. Да ли знате који ћете чин имати и где ће Вам бити место службовања?

Није ми познато који ћу официрски чин добити, нити место службовања. Приликом конкурисања у ову службу сваки од кандидата потписао је сагласност да буде распоређен према потребама Војске Републике Србије, тако да ћемо тек видети како стоје ствари по овим питањима.

6. Где сте до сада служили у СПЦ?

Моје досадашње службовање било је унутар Епархије бачке. Претходне деценије, осам и по година, обављао сам дужност катихете у више средњих школа и, две и по године, био вероучитељ у основној школи и вртићу. Непуне три године, вршио сам дужност заменика главног и одговорног уредника РТВ Беседа, православне Епархије бачке и пуне четири године, био парохијски ђакон при Светоуспенској цркви у Новом Саду. Најзад, нешто више од годину дана, службеник сам Епархијског управног одбора Епархије бачке.

7. Да ли је на одлуку да се кандидујете за војног свештеника утицала и чињеница да као професионални војник добијате и извесну материјалну сигурност, у виду сталне плате, уплаћивања пореза и доприноса, што је у Цркви регулисано на другачији начин?

Никакви материјални фактори нису утицали на моју кандидатуру у војну службу. Опредељење да служим Богу и другим људима, јесте моје давнашње и трајно настројење. Таквом начелу живота и рада учи нас Господ Христос када, за самог Себе, каже ,,Син Човечији није дошао да му служе, него да служи и даде живот свој у откуп за многе!” (Мт 20, 28).

Нови Сад, 10. јануара 2013.

Презвитер Ђорђе Стојисављевић,

Службеник Епархијског управног одбора Епархије бачке
и кандидат за војног свештеника